Hopp til innhold

Tre russ tiltalt for kidnapping

Tre 19-åringer fra Alvdal og Os er tiltalt for kidnapping og må møte i retten etter at de bortførte ei jente ved Storsteigen videregående skole i Alvdal i vår.

Silje Brandsgård

Silje Brandsgård ble bundet på hender og føtter, påsatt bind for øynene og forlatt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Silje Brandsgård ble dratt inn i en russebil og bundet fast. Senere ble hun forlatt i skogen flere kilometer unna. Både de tiltalte og jenta var russ ved skolen.

– De dro et teppet over hodet mitt for at jeg ikke skulle se hvor de kjørte og truet med å hive meg uti Glomma, sa Brandsgård til NRK Østnytt tidligere i år.

Se tv-saken her: Kidnappet av russen

Kranglet kvelden før

Kvelden før hadde det vært en krangel mellom de tre som nå er tiltalt og jenta. Etter krangelen kom de tiltalte kjørende tilbake og tvang Silje inn i russebilen.

Silje prøvde å gjøre motstand, men ble bundet på hender og føtter med plaststrips, påsatt bind for øynene og et pledd over hodet.

Forlatt i skogen

Etter en kjøretur ble Silje Brandsgård sluppet ut av russebilen og forlatt i skogen ved hoppbakken i Sandegga på Alvdal. Hun var fortsatt bundet da guttene stakk av. I mellomtiden hadde Siljes venner ringt politiet og varslet om bortføringen.

Politiet ringte til russebilen og påla de tre tiltalte å kjøre tilbake til Silje, og frakte henne dit de hadde tatt henne.

– Russen må få lov til å ha det gøy, men det finnes grenser. Dette er å dra det for langt, sier Brandsgård.

Langt over streken

Lensmann Geir Brun i Alvdal så det nøyaktig slik som kidnappingsofferet, denne russespøken var langt over streken.

– Det er frihetsberøvelse. Det er blitt benyttet makt og vold for å få denne jenta inn i bilen. De bandt henne på hender og føtter, så dette er veldig alvorlig, sier Brun til NRK.

Tiltalen er klar

Statsadvokat Bodil Thorp Myhre

Bodil Thorp Myhre, statsadvokat.

Foto: Jan Erik Helleren / NRK

Et halvt år etter hendelsen er tiltalen mot de tre 19-åringene klar. Straffelovens paragraf om frihetsberøvelse har en streng strafframme på inntil fem års fengsel.

Statsadvokat Bodil Thorp Myhre som har skrevet tiltalen, sier det er en alvorlig anklage.

– De har begått en type forbrytelse som betegnes som alvorlig. Det dreier seg om en klar frihetsberøvelse i denne saken, så dette er alvorlig, sier Myhre til NRK.

To nekter straffskyld

NRK har snakket med to av de tre tiltalte, og begge nekter straffskyld.

Den ene av de tiltalte sier det aldri var meningen å etterlate jenta i skogen. De hadde kjørt bare noen hundre meter unna og stod der og ventet da politiet ringte. Han påstår at de skulle plukke opp jenta igjen uansett.

Urettferdig

Den andre NRK snakket med, sier at han selv ble kidnappet flere ganger av russen da han var yngre og ble bundet med tape, uten at noen reagerte.

– Det er urettferdig å bli straffeforfulgt for noe som russ har drevet med i alle år, nemlig å kidnappe medruss eller andre skoleelever, sier den andre tiltalte.

Han er også overrasket over at det ender med rettssak. Han hevder at alle de involverte skal ha gått med å få saken avgjort i konfliktrådet.

Det er satt av to dager til kidnappingssaken i Nord-Østerdal tingrett i midten av januar.

Flere saker fra Innlandet