Hopp til innhold

Husker ikke å ha skutt bjørn

Hovedtiltalte har tidligere innrømmet å ha skutt bjørnen, men sier nå at han ikke har kjennskap til hendelsen. Flere tiltalte har endret forklaring.

Grøfta der politiet mener bjørnen ble skutt

Her mener politiet at bjørnen ble skutt.

Foto: NRK

I dag startet rettsaken mot de fem som er tiltalt for å ha skutt en bjørn i Trysil sommeren 2008. Ingen av de tiltalte sa seg skyldige da saken startet i Sør-Østerdal tingrett.

– En hovedmann som skjøt

Aktor Marianne Djupesland mener det er en hovedmann i saken, og at han gikk ut av bilen og skjøt bjørnen. Den såkalte hovedmannen erklærte seg i dag «ikke skyldig» i å ha skutt bjørnen. Det til tross for at han i avhør har innrømmet å ha skutt bjørnen.

– Han vedkjenner seg ikke forholdet, og tilståelsen det er snakk om er svært omstridt. Vi vil komme tilbake til dette under hovedforhandlingen, sier den hovedtiltaltes forsvarer, John Arild Aasen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kart, bjørn ulovlig skutt
Foto: NRK

Innrømmer medvirkning

Flere av de tiltalte går nå tilbake på det de tidligere har sagt til politiet, men en av de tiltalte har i dag plassert to av de andre tiltalte på stedet der bjørnen ble drept. To av de tiltalte har også innrømmet å ha vært med på å flytte bjørnen opp på et lasteplan.

Forsvarere i bjørnerettsaken

Fire av de fem forsvarerene.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Vi mener at en har skutt bjørnen. De andre har en annen rolle, gjennom medvirkning, sier Djupesland.

Men bjørnen har aldri blitt funnet. Etter lengre tids etterforskning fikk politiet allikevel et gjennombrudd i saken. Fem menn ble pågrepet og siktet. En av de fem erkjente etter hvert at det var han som skjøt.

– Alvorlig tiltale

Aktor Marianne Djupesland sier det er en alvorlig tiltale.

– Tiltalen gjelder alvorlig faunakriminalitet. En bjørn er drept uten at det forelå noen nødsituasjon. Dette ser vi på som alvorlig, sier Djupesland.

Økokrim ser alvorlig på hendelsen ettersom bjørn er et fredet vilt. I dette tilfelle var det snakk om målrettet forfølgning av bjørnen, uten at det forelå noen nødvergesituasjon. De fem mennene jaget bjørnen ved hjelp av hund, peiler og de benyttet også bil for å innhente dyret.

Den ulovlige jakta foregikk midt på natta i Flenåsen øst i Trysil i juni i fjor. Bjørnen forsøkte å flykte, men ble skutt da den krysset en veg.

Ble sett av skoleelever

Tre skoleelever på overnattingstur i området fikk se både bjørnen og løshundene komme løpende, og de hørte også senere skuddet som felte den.

Deretter skal mennene ha kjørt vekk bjørnen og gjemt den.

Rettsaken startet i Sør-Østerdal tingrett i Elverum og det er satt av fire dager til saken. En er tiltalt for å ha skutt, de fire andre er tiltalt for medvirkning.

Flere saker fra Innlandet