Hopp til innhold

Selger skorsteinen

Du kan bli eier av et skikkelig innrøkt klenodium når skorsteinen til Skibladner nå legges ut for salg.

Skibladners skorstein selges
Foto: Fotomontasje / NRK

Skorsteinen på Mjøsas hvite svane blir bytta ut i løpet av vinteren. Den gamle er utslitt etter å ha pøst ut olje- og kullrøyk i over hundre år.

Men selv om det seks meter lange metallrøret ikke kan brukes som skorstein lenger, håper direksjonsformann Bjørn Blichfeldt i AS Oplandske Dampskibsselskap at noen er villige til å betale for det likevel.

- Jeg tror den egner seg dårlig i rekkehushagen, men den kan brukes som landemerke, dekorasjon utenfor bedrifter eller i annen sammenheng.

- Og hvis man i tillegg monterer på ei dampfløyte, så kan den tutes i og brukes til morsomme markeringer for bedriften.

Unik historisk gjenstand

Skorsteinen har vært på Skibladner siden 1888 og har gjennomlevd både unionsoppløsning, tysk okkupasjon og to EU-avstemminger. Men langvarig røyking er som kjent ikke uproblematisk.

Metallet har fått nok og Riksantikvaren har nå lovet penger til ny en skorstein. Denne skal i følge Blichfeldt bygges på samme måte som den gamle.

- Det betyr ingen sveisede skjøter, men klinket slik den var opprinnelig.

På plass i 2010

Prisen på den nye skorsteinen blir rundt en halv million. Hva den gamle kommer til å gå for, vil auksjonen avgjøre. Men dersom prisen ikke blir god nok, vil skorsteinen bli plassert på Mjøssamlingene på Minnesund.

Pengene etter salget vil gå til driften av DS Skibladner.

- Jeg er spent på hvem som vil by på den, men jeg føler meg rimelig trygg på at noen vil gjøre det, sier Bjørn Blichfeldt.

Den nye skorsteinen skal være på plass til neste års sesong.

Flere saker fra Innlandet