Hopp til innhold

Ullen om rovdyr

Statsministeren vil ha mindre rovdyrkonflikt, men er mer konkret på at rovdyrpolitikk er vanskelig, enn på hva regjeringa vil gjøre for å dempe konflikten.

Stoltenberg-valgkamp på Jakt- og fiskedagene i Elverum
Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Statsministeren startet valgkampen i Hedmark, blant annet med å snakke om fylkets fremste stridstema - rovdyrpolitikken. Jens Stoltenberg vil ha en bedre rovdyrpolitikk, men det han er mest klar på er at det er et svært betent politikk-område.

- Vanskelig balansegang

- Vi må sørge for å ha både bufe, altså sau og husdyr, og samtidig overholde våre internasjonale forpliktelser ovenfor rovdyr. Det er en vanskelig balansegang, sier statsministeren.

Stoltenberg har ikke forslag til hvordan man konkret kan få ned sauetapene til rovdyr, men signaliserer økt pengebruk for å få det til.

Stoltenberg i hagen til Justisminister Knut Storberget
Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

- Mere støtte

Det handler både om mere støtte til forebygging, til inngjerding, og det har allerede kommet. Det handler også om å få på plass skikkelige erstatningsordninger, sier Stoltenberg, uten å ta stilling til om en nye erstatningsordning bør på plass.

- Raskere fellling

- Det handler også om å felle dyr når de skal felles, og være raskere på å utstede fellingstillatelser, og få gjort det når man først har bestemt seg for å felle dyr, sier Stoltenberg, som kan regne med at rovdyrpolitikk blir ett hett tema i valgkampen, ikke minst fordi sommeren hittil har gitt rekordstore sauetap til ulv og bjørn.

Flere saker fra Innlandet