Hopp til innhold

Rumener etterlyses

Petrea Toader har overnattet to netter i en lekebutikk for å få montert avlesingsutstyret.

Petrea Toader

Politiet har ikke mottatt noen tips etter at de fredag etterlyste den 36 år gamle Petrea Toader.

Rumeneren skal ha tappet opp mot 2 millioner kroner fra kontoer ved hjelp av skimmerutstyr.

- Vi har ikke fått noen tips, men det er tidlig ennå, så vi lever i håpet, sier operasjonsleder i Hedmark politidistrikt Hans Engh.

Politiet i Hamar har siktet en Petrea Toader, en rumensk statsborger på 36 år, i forbindelse med bankkortsvindelen på Hamar.

Et millionbeløp har blitt tappet fra kortene til kunder hos Lekehuset på Maxi Storsenter. 150 tilfeller har blitt anmeldt og politiet regner med at 400 kort har vært gjennom den aktuelle kortterminalen og vet at omlag 200 konti til nå har blitt tappet.

Det største beløpet som har forsvunnet fra èn konto er 60 000.

Samarbeid fører fram

Politiet i Hamar har de siste dagene samarbeidet med politiet i Bruskerud og Aust-Agder. Det har ført til resultater. Mannen som nå er siktet i svindelsaken etterlyses i hele Schengen-området.

– Vi har sett på videoer fra Drammen og Agder og gjenkjente denne mannen. Det er også ting som tyder på at han har vært i Hamar-området i tidsrommet da svindelen har foregått, sier kriminalsjef ved Hamar politistasjon, Rune Strand.

(saken fortsetter udner bildet)

Skimmingutstyr

Noe av utstyret som har blitt brukt i svindelen.

Lignende fremgangsmåter

Politiet mener mannen har gjemt seg i butikken en natt. Etter stengetid har han så montert avlesningsutstyret, som gjorde det mulig å kopiere koder. Så har han noen dager senere på nytt overnattet i butikken og fjernet avlesningsutstyret og ført betakterminalen tilbake til opprinnelig stand.

– Like før stengetid har en gruppe mennesker gått inn i butikken og èn av dem har gjemt seg. Betjeningen har ikke oppdaget dette og mannen han fått bevege seg ganske fritt etter stengetid.

I Lekehuset på Maxi Storsenter på Hamar var det ingen egen alarm.

(saken fortsetter under bildet)

Skimming utstyr

Noe av utstyret som har blitt brukt i svindelen.

Bruker falske deler

I Oslo-området har rundt 20 betalingsterminaler blitt stjålet fra butikker. Det antas at deler fra disse har blitt brukt til å manipulere andre terminaler.

– Deler av disse terminalene brukes for å manipulere andre bakterminaler. På Hamar er i midlertid fremgangsmåten en litt annen enn i de andre tilfellene. Her ser det ut til at det har blitt laget et falskt "deksel" på te4rminalen, med alle nødvendige komponenter, sier Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor.

I minibankene rundt om i landet har det blitt gjort tiltak for å hindre denne typen svindel. Derfor kar svindlerne gått over til bankterminaler.

–Vi er i ferd med å gå over til å bruke chip på bankkortene, og disse kan foreløpig ikke angripes på denne måten. Bruk derfor chipen, og ikke magnetstripen, oppfordrer Kvalheim.

Les også:

- Syvsifret beløp

Svindelterminal funnet

Svindlerbande herjer

Svindlerbande i Innlandet

Flere saker fra Innlandet