Hopp til innhold

- Kan bli harde diskusjoner

Våler skal bygge opp en ny kirke etter brannen. Det er en sak mange har sterke meninger om.

Våler kirke ble totalskadet i brannen

En ny kirke skal bygges opp etter at den gamle ble påtent og brant ned til grunnen i pinsen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Våler kommune håper forsikringssummen etter kirkebrannen skal være klar før sommerferien. En ny kirke skal bygges opp igjen etter at den forrige ble tent på og brant ned i pinsen.

- Rett etter brannen så er det veldig mange som ønsker mer eller mindre en kopi av den kirken som brant opp, men når det har gått en viss tid er det mange som finner ut at det kanskje går an å gjøre det litt annerledes enn den gamle, sier Øystein Dahle i kirkens arbeidsgiverorganisasjon.

Man kan tilføre det gamle bygget noe, eller man kan gjøre noe helt annerledes. Det er litt ulik praksis på det området, sier Dahle.

Harde diskusjoner

Våler kirke før brannen

Slik så Våler kirke ut før brannen.

Foto: Privat

- Kirken er et sterkt symbolbygg og det ligger mye følelser knyttet til en kirke. Man er glad i kirken og man har mange minner så det blir ofte mange harde diskusjoner både om hvor kirken skal ligge og hvordan den skal se ut, sier Dahle.

NRK har snakket med flere av innbyggerne i den lille bygda, som gjerne vil ha kirken den nye kirken i den gamle formen.

La planene modne

Dahle sier de har flere eksempler på at der det til tider har vært harde diskusjoner har de blitt enige til slutt etter at det har gått en stud og man har fått ting på avstand.

- Man har tatt noen runder og latt en sak modne og så finner de frem til løsninger som får stor og bred oppslutning, selv om man ikke bygger en kopi av den gamle, sier Dahle.

Også rådmannen i Våler, Per Olav Lund, ber folk i Våler ha is i magen.

- Det er for tidlig å bestemme hvor den skal ligge og hvordan den skal se ut, sier rådmannen.

Det skal være et folkemøte om den nye kirken mandag 15. juni. Der kan folk ytre meninger og diskutere det nye kirkebygget. Da skal man også sette ned en byggekomité.

- Det er en stor sorg å miste en kirke. Bruk tid på det og la det modne og få frem flere alternativer. En ny kirke skal stå lenge og være der for flere generasjoner så det er verdt å bruke tid og krefter på det, sier Dahle.

Flere saker fra Innlandet