Hopp til innhold

Leksefri-debatt splitter

-Lekser hører hjemme på Maihaugen. Det mener en lytter i leksefri-debatten i NRK Hedmark og Oppland.

Klasserom
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Debatten viser at det er sterkt delte meninger om skolene bør innføre leksefri.

Bakgrunnen for debatten er Foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Sanne skole på Gran på Hadeland. De har satt spørsmålet om leksefri på dagsorden etter at flere foreldre har bedt om det. Foreldrene hevder at de ikke får hverdagen til å henge samme med lekser, fritidsaktiviteter, måltider og to foreldre som jobber. FAU har nå bestemt at leksefri skal diskuteres på alle klassetrinn på skolen. I Hedmark har sentralskolen i Engerdal allerede innført leksefri.

DETTE MENER LYTTERNE

Vi har bedt om lytterreaksjoner på saken, og her er noen av meningene som har kommet på SMS torsdag:

Sjølsagt skar det vara litt lekser. Men foreldrene må hjelpe ungene med å prioritere. Ofte har dem mange dager på gjøre døm på, så ittnå problem. Venter døm til sent siste kvelden, blir det bare trøbbel og bråk.


I opplærings loven står det at " skolen skal i samarbeid med heimen . . . " Det betyr at foreldrene har ansvar for barnas skolegang. Og det beste foreldre kan hjelpe til med, er mengdetrening. Lese, regne og lese engelsk. 20 minutter hver dag har alle tid til.

Jeg gikk på skolen annen hver dag og hadde god tid til lekser,og jeg greide dem sjöl.

Lekser gir store forskjeller på fritid for elevene. For mange med reisetid med buss blir det lange dager og liten tid til andre ting. Elevene har i mange tilfeller mye lengre arbeidsdager enn f. eks. lærere, samtidig som det blir stadig mer populært å legge ned små skoler og gi elevene lang kjøring... Bort med lekser. Hilsen Hans

Den som vil bli bedre enn middelmådig, må trene. Vi har leksetime på skolen, men likevel må de jobbe hjemme. Bør være av kjent stoff. Rektor i Svatsum

Det har da vel ikke blitt noe vanskeligere å få plass til lekser. Lekser er noe barna i prinsippet skal gjøre selv. Foreldrenes oppgave er jo bare å sørge for at det blir gjort, selvfølgelig med hjelp hvis det trengs. Mvh jon


Om noen år vil vi se en enda større forskjell på de beste og de dårlige. Uten lekse. Rune


De som ser det som en jobb å hjelpe sine egne barn til en god utdanning ,burde ikke skaffe seg barn som tar fra dom tida.

Falitterklæring fra foreldrene. Det er ikke første generasjon foreldre som jobber, ungene har alltid hatt fritids-aktiviteter utenom skolen. Dette blir nok et spørsmål om prioriteringer. Hva med å vite hva ungene foretar seg på skolen? Hilsen mor fra nord-østerdal.

Elevene bør ikke ha lekser. Skoledagen er lang nok. Hjemme bør barna ha samvær med foreldrene på andre måter. Hilsen lærer

Lekser må vi ha, men mengden kan vel diskuteres. Men er det nødvendig at begge foreldre jobber fullt de åra leksehjelp er viktigst?

Egentrening / lekser vil alltid være viktig og skille de beste fra de nest beste. Det finnes ingen snarvei til kunnskap og ferdigheter. Hilsen lektor på Lillehammer.

Lekser hører hjemme på Maihaugen. Hvor mange voksne er villig til å bruke et par timer av fritiden sin på jobb hver dag? Og uten lønn?

Det er nødvendig med lekser for å lære å arbeide sjølstendig. Det er viktig for videre studier. Far

Det har alltid vært opp til foreldre og elever hvor mye eleven vil lære. De som vil lære mye, har bestandig jobbet mye.Foreldre må ta mer ansvar for barna sine.Jobben min har aldri vært over når jeg har kommet hjem. Ikke på noen måte.Adjunkt.60 år.









Flere saker fra Innlandet