Hopp til innhold

Ny unik Hjallis-film

En ny privat og ukjent film om Hjalmar Andersen sitt legendariske rekordløp skal bli dokumentarfilm.

Hjallis tar gull på 5000 meter i OL 1952.

Hjallis tar gull på 5000 meter i OL 1952.

Foto: Aktuell / Scanpix

Tidligere tipperedaktør Reidar Nordby jr. sitter på en privat 16 mm film fra Hjalmar Andersen sitt legendariske 16.32,6-løp. Filmet av hans far.

Det var Reidar Nordby senior som var på Hamar Stadion 10. februar i 1952, og filmet "Hjallis" sitt mest kjente skøyteløp. Nå skal filmklippet bli en skøytefilm kalt Speed, Grace, Glory.

Den private filmen er i farger og er ikke vist på TV tidligere.

- Min far var nok tidlig ute den dagen og sikret seg god tilskuerplass. Han var en lidenskapelig fotograf og hadde tilgang til skikkelig utstyr, sier Reidar Nordby jr.

Helt unikt ukjent materialet.

- Dette er et unikt filmateriale som jeg aldri har sett før og det er det mest berømte skøyteløpet som har vært i Hamar sin 100-årige skøytehistorie, sier direktør ved Norges Olympiske museum på Lillehammer, Åge Dalby.

Hjalmar Andersen, Hjallis

Hjalmar Andersen på Bislett Stadion.

Foto: NTB / SCANPIX

Dokumentarfilmen lages av amerikaneren Jonathan Dale Learn og handler om skøytesporten i Hamar. Den skal sendes til fjernsynsstasjoner i midt-vesten i USA , TV-stasjoner i Nederland og muligens også Norge.

- Jeg må innrømme at jeg ble litt varm innvendig og det kokte litt i ørene da jeg hørte om det, for dette er jo ikke et vanlig opptak. Det var heller ikke noe vanlig løp, dette var Norge mot resten av verden. Det var ingen vanlig landskamp og ble ikke sendt på fjernsyn. Dette var åtte år før vi fikk TV i Norge, og materialet som er fra den tiden er jo nesten bare Filmavisen. Det er klart at når jeg så dette opptaket så var det helt utrolig, sier Dalby.

På filmen står også Einar Halvorsen ved mål som var den første som satte offisiell verdensrekord i Hamar i 1892. Der ser han Hjalmar Andersen ta den legendariske rekorden på 16.32,6.

Det er overraskende god kvalitet på filmen, og er en historisk filmskatt, sier Dalby.

SE KLIPP FRA DEN UNIKE FILMEN HER (YouTube)

Flere saker fra Innlandet