Hopp til innhold

13 år for Flisa-drapet

Retten mener knivdrapet på Thomas Alexandre Dreier (21) var tilnærmet uprovosert og at drapshandlingen var overveid.

Thomas Aleksandre Dreier (21)ble drept på puben Dirty Nelly 21.sept.2008.

21-åringen ble drept på bupen Dirty Nelly På Flisa i Åsnes natt til søndag 21.september 2008.

Foto: NRK

Dommen falt i Sør-Østerdal tingrett klokka 14.

Påtalemyndigheten ved aktor Cathrine Fossen hadde lagt ned påstand om 14 års fengsel for overlagt drap, men retten satte straffen til 13 år.

Drepte med kniv

Det var den 20. september i fjor høst en 21 år gammel mann ble stukket ihjel med kniv av en 22 år gammel sambygding. Drapet skjedde på puben Dirty Nelly i Åsnes i Hedmark med 100 gjester til stede.

Etter en krangel hentet 22-åringen en kniv på arbeidsplassen sin og påførte 21-åringen ni knivstikk slik at han døde.

Nok tid til å overveie drap

22-åringens forsvarer, advokat Tore Famestad, påsto at mannens handling ikke var planlagt, og han derfor bare kunne dømmes for forsettlig drap, men fikk ikke rettens medhold.

I dommen står det at "retten er enig med aktor i at drapet fremstår som tilnærmet uprovosert", og at krangelen mellom Dreier og 22-åringen må ses på som en bagatell som ikke kan ilegges noen betydning.

Retten mener også at 22-åringen hadde tilstrekkelig med tid til å tenke seg om, før han drepte Dreier.

" Han hadde tid og anledning til å overveie situasjonen i løpet av den tiden han oppholdt seg i kafèen på Stormarkedet og frem til han kom tilbake til Dirty Nelly. Han foretok en slik overveielse og hadde knivangrepet på Dreier som motiv for å returnere til puben", står det i dommen.

Den dømte 22-åringen har i politiavhør sagt at han dro tilbake til puben i et forsøk på å skvære opp med Dreier etter krangelen tidligere på kvelden, men retten mener den forklaringen ikke er troverdig.

Les også: - Mente aldri å drepe noen

Ingen formildende omstendigheter

Thomas Aleksander Dreier ble stukket ni ganger og to av stikkene var hver for seg dødelige. Det hele var over i løpet av kort tid og 21-åringen døde på puben. Vitner har forklart i retten at 22-åringen gikk målrettet frem til Dreier og stakk han ned.

Retten mener 22-åringen neppe har klart å tenke fullt gjennom konsekvensene da han knivstakk Dreier, fordi det hele gikk så fort. De mener drapet ligger i nedre sjikt av hva man kan kalle overlagt drap, men presiserer at de likevel ikke finner noen formildende omstendigheter ved handlingen.

Når det kommer til skyldspørsmålet står det i dommen at det ikke er noen tvil om at 22-åringen regnet det som sikkert eller mest sannsynelig at Dreier ville dø som følge av stikkene, noe 22-åringen også har innrømmet selv.

Alkoholpåvirket

Blodprøver som ble tatt etter drapet viser at 22-åringen hadde en promille på rundt 1,5 da drapet ble begått. Selv om det kan ha påvirket vurderingsevnen hans, mener retten promillen ikke er høy nok til å frita han fra skyld eller ta fra han evnen til å overveie sine handlinger.

22-åringen er også dømt til å betale tilsammen 330 000 kroner i erstatning og oppreisning til den dreptes familie. 22-åringen vurderer å anke saken.

Flere saker fra Innlandet