Hopp til innhold

15 000 smultringer i uka

3 egg

3 kopper sukker

1/2 kopp melk

2 ts kardemomme

4 ts hjortesalt

mjøl til passe deig

Jenny Nordraak

Jenny Nordraak satser på smultringer.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Dette er en av de mange oppskriftene på smultringer du finner i bakebøkene, dette bakverket som blir stekt i fett og som for mange nordmenn er helt nødvendig for at det skal bli jul i huset.

Smultringer, eller fettkringle som noen også sier, er for mange hedmarkinger og opplendinger uunnværlig kaffemat.

Startet for seg sjøl

Resultatet for Jenny Nordraak er eget smutringbakeri i garasjen hjemme. Det begynte å frese i den første smulten for vel en måned siden.

Det er et helt annet omfang av hennes smultringbakst: Nå leverer hun 15.000 smultringer i uka. I en deig går det 200 egg. Skal hun lage 1000 smultringer på en deig, bruker hun 15 kilo med mjøl.

7000 smultringer på ei natt

I familiens garasje måtte bilene vike for en stor eltemaskin og annet bakeutstyr, og der dekkene hang, er det i dag et kjølerom.

Hver kveld og natt mellom torsdag og fredag - den travelste i uka -er mannen Hans Olav med ei stund: 7000 smultringer er nemlig ikke akkurat småtteri å steke på en kveld og ei natt.

Hans Olav er også den som har det travelt med eltemaskin, stanser og fettgryta hver mandag, for mandagskvelden har kona fri.

- Jeg er ellers nedom smultringbakeriet hver eneste kveld, sier han.

Smultringer

Det nye smultringbakeriet på Hov i Land baker flere tusen smultringer på ei natt,

Foto: NRK

Ferske smultringer hver kveld

- Det høres litt slitsomt ut å bake hver natt for at det skal være ferske smultringer hver dag, men det er mange fordeler, sier Jenny.

- Jeg har ikke lang veg til jobben. Når ungene er lagt, kan jeg starte med smultringene. Ungene for også mye tid sammen med pappa Hans Olav hvis jeg må starte før leggetid.

Jenny Nordraak har ikke gått på etablerekurs eller mottat støtte for å starte opp, men hun kan ikke få fullrost Søndre Land kommue for all hjelp i skjemaveldet.

- Jeg har har møtt mange positive mennesker i arbeidet med forberedelsene. Mitt inntrykk er at de synes det er morsomt at noen tørr å satse på egen virksomhet, sier Jenny.

Kunder i Hedmark og Oppland

Mens det lages nye deiger, fylles på mer smult, så stanser maskinene ut smultringer i ett sett. Det hender at smultringbakerne også smaker på baksten.

Konsistens og sprøhet er viktig, for hver eneste dag er det kritiske kakemonser som skal sette tennene i Jennys smultringer.

Når baksten er over i Søndre Land, blir resultatet sendt ut til dagligvareforretninger i Hedmark og Oppland.

Smultringer i løs vekt

For Jenny er det et lite poeng at smultringene selges i løs vekt.

Kundene kan få bestemme og de skal ha en enkelt smultring til kaffekoppen eller ti til et lite kaffeselskap. Det viktigste er at smultringene er ferske, og det er hennes smultringer.

Flere saker fra Innlandet