Hopp til innhold

Eldre vil ha privat hjemmehjelp

Private hjemmehjelpere i Lillehammer må si nei til nye oppdrag. Flere eldre mener det er for mye "gjennomtrekk" blant de ansatte i den kommunale hjemmehjelpstjenesten.

Anne Kari Husom (t.v.) og Marie Longva

Anne Kari Husom (t.v.) og en av hennes kunder, Marie Longva.

Foto: Dag Kessel / NRK

Interessen for privat hjemmehjelp øker i Lillehammer. Og det er særlig stabiliteten blant de ansatte som er den største fordelen, mener flere eldre.

Anne Kari Husom

Anne Kari Husom på jobb som privat hjemmehjelper

Foto: Dag Kessel / NRK

Vil ha stabilitet

- De fleste sier at de ikke liker "gjennomtrekken" av ansatte i den kommunale hjemmehjelps-tjenesten, sier Anne Kari Husom. Hun er blant dem som tilbyr privat hjemmehjelp i Lillehammer. - De sier til meg at de vil ha stabilitet, og ikke stadig få nye ansatte på besøk.

- Jeg har ikke annonsert noe i det hele tatt. Likevel går jungeltelegrafen, og jeg må stadig si nei til folk som spør.

Lik pris

Flere av de eldre sier også at de ikke taper noe særlig på å bruke det private markedet. De som har hatt en god inntekt når de var yrkesaktive, må betale en høyere egenandel hvis de velger kommunal hjemmehjelp. Det kan blir opptil 300 kroner pr. time, og det er omtrent samme pris som for eksempel Anne Kari Husom har.

Vanlig inntekt

Husom sier likevel at hennes kunder har hatt helt vanlig gjennomsnittsinntekt før de ble pensjonister. - Det er mitt klare inntrykk at mine klienter ikke har vært spesielt velstående før de ble pensjonister.

Vanskelig vaktkabal

- Vi gjør det vi kan for å redusere "gjennomtrekken" av ansatte, sier tjenesteområdeleder i Lillehammer kommune, Eva Rommetveit. - De som får besøk av oss hver tredje uke, får nesten alltid samme person. Men det er klart at de som trenger hjelp hver uke, kan få flere forskjellige på besøk.

- Dette er ikke så lett å unngå. Det er vanskelig å få vaktkabalen til å gå opp.

Greitt tilbud

- Hvordan ser dere på dette konkurrerende tilbudet?

- Dette syns vi er et helt greitt supplement til den kommunale tjenesten.

Flere saker fra Innlandet