Hopp til innhold

- To bjørner latterlig lite

Det kan felles to bjørner i Hedmark under lisensjakta i høst. - Latterlig lite, mener lederen av rovviltnamda i Hedmark, Arnfinn Nergård.

Felt bjørn

Bjørnejakta i Hedmark begynner på mandag.

Foto: Guri Jortveit

Jakta starter mandag.

Ville felle ti

Rovviltnmenda i Hedmark mente det var grunnlag for å felle ti. De viste også til bjørnetelling i fjor da det var 55 bjørner i Hedmark.

Seniorrådgiver i Direktoratet, Knut Morten Vangen, sier de fem bjørnene som er skutt i sommer, har virket inn på kvoten.

- Utgangspunktet er at man ikke skal åpne for lisesensjakt før bestandsmålet er nådd. Vi har likevel åpnet for en begrenset lisensjakt i Hedmark, utenfor de prioriterte bjørneområdene, sier Vangen.

- Når vi har fastsatt kvoten, har vi sett på bestandssituasjonen for bjørn, skadesituasjonen, og lagt til grunn det uttaket som har vært i Hedmark i løpet av sommeren.

- Latterlig lite

- Med bakgrunn i det rovviltnemda anbefalte på ti bjørner, så synes jeg dette er bortimot latterlig. Vi har så mange bjørner i Hedmark nå, at å felle en del hannbjørner ikke hadde vært farlig. Det ville overhodet ikke ha påvirket bestandsmålet på tre årlige ynglinger. Det ville også ha vært et mye mer positivt signal til bufe-næringa om de hadde fulgt rovviltnemdas anbefaling, sier leder i rovviltnemda, Arnfinn Nergård.

Uenige om grunnlaget

Nergård er uenig i at de fem bjørnene som allerede er skutt i sommer, skal tas med i vurderinga av kvoten nå. Selv om nemda sjøl anbefalte å felle ti bjørner f ø r de fem ble skutt.

- Nei, først ble det fastsatt en skadefellingskvote. Den var på fire. Det betyr at det er felt en mer enn skadefellingskvoten. Så derfor er jeg ikke helt enig i forutsetningene direktoratets regnestykke.

- Hva synes du om dagens vedtak?

- Det som er tragisk, er at det er med på å øke konfliktnivået, men vi i rovviltnemda har lagt ganske stor vekt på å prøve å bygge ned konfliktnivået, sier en oppgitt Nergård.

Flere saker fra Innlandet