Hopp til innhold

Lidenskapelig opera om elg

For første gang settes nå opp en egen opera om elgjakt. Det skjer i landets største elgfylke Hedmark. Fredag kveld er det premiere.

Fra prøvene på elgoperaen.
Foto: Stein S. Eide

Opera har inntil nå ikke lokket flest nordøsterdøler ut av hjemmet.  Fredagens urpremiere på operaen Elgjakt i Tynset kulturhus er nærmest utsolgt.

Hva inneholder ikke flere intriger, brennende lidenskap og brå død enn elgjakt og opera.

Kjærlighet, hat og svik

"Elgjakt" er en opera på dialekt. Den tar opp aktuelle konflikter

Urbane jegere.
Foto: Stein S. Eide

mellom rovdyr og bufe, konflikter mellom generasjoner på gårder , om å finne nye næringer -  som å leie ut jaktterreng til folk utenfra. Med en god porsjon humor, kjærlighet og død inneholder operaen alle ingredienser som pleier å være med i en opera.

Hvorfor elgjakt som opera?

- Elgjakt fenger alle. Opera er på vei opp, sier Arne Eggen , produsent for forestillingen.

Audition for elghunder

Sjefen?
Foto: Stein S. Eide

Det har til og med vært en egen audition for elghunder som skal spille rollen som jakthund i stykket. Fire elghunder ble tatt ut til å delta. Først ut er Varg fra Tylldalen.

- Jeg er litt usikker på hvordan dette går. Jeg har fått en eske med hundegodt, så det går sikkert bra, ler Else Magni Horten. Hun skal gå sammen med elghunden Varg over scena, og er en av 50 som er involvert i operaen.  

 

 

Har hovedrollene
Foto: Stein S. Eide

Tynseting i hovedrolle 

Operasanger Knut Stiklestad fra Tynset spiller hovedrollen som bonden i stykket. Andre hovedroller spilles blant annet av  studenter fra musikkonservatoriet i Trondheim, blant dem Andreas Oldervik fra Folldal, Lars Eggen fra Tylldalen og Maren Myrvold fra Hamar.

 

 

Egenkomponert opera

Det er Conserten ensemblet som står bak den nyskrevne

Aksjonister mot jakt deltar også i operaen.
Foto: Stein S. Eide

operaoppsetningen. Ensemblet består av en håndfull ivrige teaterfolk, musikere og danseinteresserte fra Tynset. Musikken er skrevet av komponisten Knut Anders Vestad.

 - Musikken ligger et sted mellom Verdi og Dollie De luxe, sier produsent Arne Eggen i Consertenensmeblet.

Librettoen, eller teksten er skrevet av Gudny Hagen Bakken fra Tolga i samarbeid med Rolf Norsen fra Hedmark teater. Hagen Bakken har skrevet 300 revytekster til Tolga revyen og flere andre teateroppsetninger i Nord-Østerdalen, men dette er hennes første oppdrag som operaforfatter.

 

Totalt er femti dansere, korister og musikere og scenearbeidere med på oppsetningen. Urpremieren er i Tynset kulturhus fredag,  Hedmark teater har regien på forestillingen.

Flere saker fra Innlandet