Hopp til innhold

- Bjørnen er ikke så farlig

Rovdyrforsker Petter Wabakken mener folk slett ikke har grunn til å være redde dersom de treffer på en bjørn ute i naturen.

Politiinspektør Torgny Svensson med bjørn som ble skutt i Sverige 15.10.07.
Foto: Joar Elgåen / NRK

HØR: Rovdyrforsker Petter Wabakken om bjørn:

- Den skandinaviske brunbjørnen er blant de mest fredelige brunbjørnene i verden. Normalt er den ikke farlig for folk, sier Wabakken.

Selv har han forskene far Høgskolen i Hedmark møtt bjørn ca. 300 ganger i løpet av livet. Senest forrige uke observerte han ni ulike bjørner under en felttur i Sverige.

- Blant annet så jeg en binne med to ungen på bare 10 meters avstand, uten at det var dramatisk, forteller han.

Ulv

Rovdyrforsker Petter Wabakken fra Høgskolen i Hedmark.

Foto: Geir Magnusson / Scanpix

100 bjørner i Norge

Mens Sverige har en bjørnestamme på mellom 2500 og 3000 individer, finnes det i Norge bare rundt 100 bjørner.

Mange av disse lever dessuten i grensetraktene mot Sverige og vandrer mellom de to landene. Sverige har hatt fredning av bjørn mye lenger enn Norge og aktivt ønsket å bygge opp en stor stamme.

- Historisk erfaring viser at man selvfølgelig skal ha respekt for bjørn. Men oftest skjer et bjørneangrep i forbindelse med at det er menn som går  på jakt med løse hunder, sier Wabakken. 

- Gi deg til kjenne

Rovdyrforskeren råder folk til å gi seg til kjenne dersom de treffer en bjørn i skogen og ikke ønsker den naturopplevelsen det er å observere dyret.

- I de aller fleste tilfellene vil bjørnen springe unna på direkten dersom den blir var et menneske, sier han.

Selv foretrekker forskeren derimot ikk å gi seg til kjenne og i stedet observere bjørnen på avstand. Han advarer imidlertid mot å gå for nære bjørn og ber dessuten folk vise stor respekt for binner med små unger eller bjørn som ligger på et kadaver.

Forventer flere bjørneangrep

Wabakken sier man må regne med flere slike bjørneangrep som vi har hørt om far Sverige i det siste. Årsaken er den store bjørnebestanden i Sverige kombinert med at det er mange jegere ute i skogen. 

- Men for vanlige turgåere, bærplukkere og folk som har hund i bånd bør det ikke være noe strort problem. Da er det nok farligere å være hjemme, sier han.

Bjørn i Norge

I disse områdene i Norge kan du regne med å støte på bjørn. De røde prikkene viser hvor det er gjort observasjoner av bjørneekskrementer.

Foto: Grafikk: Direktoratet for Naturforvaltning / NRK

Flere saker fra Innlandet