Hopp til innhold

Nei til utlendinger i Åsnes

Åsnes kommune vil lokke folk til bygda med gratis barnehage og nedbetaling av studielån. Men det skal ikke gjelde utlendinger, mener Frp.

- Vi må ha en sortering, sier Kjell Eierholen i Åsnes Frp som i formannskapet i går stemte imot hele lokkematen for å få flere innbyggere til bygda. Han mener at Åsnes kan risikere å få en moske på Flisa hvis de ikke sorterer de som skal få nyte godt av godene. Kommunen sliter med nedgang i innbyggertallet og vil derfor reise til Oslo for å lokke folk til å flytte til bygda.

Har ikke med hudfarge å gjøre

Kjell Eierholen nekter for at hans syn har noe med hudfarge å gjøre. Sorteringa han snakker om er at de som skal få nyte godt av nedbetaling av studielån, hjelp til flytteutgifter og gratis barnehage i ett år skal være norske statsborgere som snakker norsk, har en jobb og har innretta seg norsk lovverk.

- Vi må ha ei sortering så vi vet hva vi driver med, sier han. Han er ikke redd for å bli stempla som rasist etter at han i går stemte nei til lokkematen som skal få folk til å flytte til Åsnes.

- Jeg vil heller tilby næringslivet gratis tomter for å få flere til å flytte hit, sier han.

Dårlig reklame for Åsnes

Ordfører i Åsnes, Frank Bjørneseth synes Kjell Eierholen sine uttalelser er dårlig reklame for kommunen.

- Vi kan ikke sortere folk slik. Det vi skal gjøre nå er å trekke til oss nye innbyggere. Enten etterkommere av folk fra Åsnes, utflyttere eller rett og slett de som har lyst til å komme til Åsnes, sier ordføreren. Han forteller at kommunen i fjor mista 50 innbyggere. Det taper kommunen 3.7 millioner kroner på.

Kommunestyret i Åsnes skal på mandag diskutere lokkematen for å få nye innbyggere til kommunen videre. Planen er at Åsnes holder åpent hus i Oslo på Håndverkeren i Oslo i midten av mai. Håpet er at det møter opp mange der som kunne tenkt seg å flytte til Åsnes, uansett hudfarge.

 

Flere saker fra Innlandet