Hopp til innhold

Bruker for mye strøm til oppvarming

Kommunene må slutte å bruke strøm til oppvarming i kommunale bygg. Det mener energirådgiver Kjell Guridgard.

Strøm

Kommunene må bli flinkere til å bruke alternativ varme.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Lave strømpriser gjør at kommuner i Hedmark og Oppland fortsatt bygger med elektrisk oppvarming i stedet for med vannbåren varme eller bioenergi.

Energirådgiver Kjell Gurigard

Energirådgiver Kjell Gurigard.

- På nybygg er det for mange kommuner som velger panelovner. De velger ofte kortsiktige og lettvinte løsninger. De bør velge alternativer som vannbassert varme og bioenergi, sier energirådgiver Kjell Gurigard.

Lave strømpriser årsaken

Lave strømpriser har gjort at elektrisk oppvarming har vært et mer attraktivt alternativ.

- Jeg har hevdet i mange år at man ikke bør bruke strøm som oppvarming. Nå er det billig med strøm, så det kan være billig for kommunene kortsiktig, men det kan fort slå tilbake ved at det blir dyrere på lengre sikt, sier Gurigard.

Hamar kommune har satset mye på alternativ oppvarming.

- Sjenerelt er jeg enig. Vi har bygd ut fjernvarme og tatt i bruk jordvarme. Så jeg føler at vi er unntaket. Men kommuner har i stor grad latt økonomien velge energiform. Strøm har vært billigst, og det bør det bli en endring på, sier ordfører Einar Busterud.

Skal bruke alternativt

Ordfører, Synnøve Brenden Klemetrud, synes ikke at Lillehammer har vært sen med ta i bruk annen oppvarming.

- Alle bygninger fra 90-tallet har vannbåren varme, så vi har holdt på en stund. Vi har kanskje vært litt trege, men vi har vedtatt en revidert klima- og energiplan så på alle nye større kommunale bygg skal det være vannbåren varme, lokale bioenergianlegg eller varmepumpe, sier Klemetrud.

Flere saker fra Innlandet