Hopp til innhold

Bygger instrumentene selv

Medlemmene i Gjøvik Spelemannslag kan ikke gå i butikken og kjøpe instrumentene de trenger. Derfor bygger de like gjerne instrumentene selv!

Gammel langeleik
Foto: Arvid Torsgard / NRK

 

Langeleik
Foto: Arvid Torsgard / NRK

I mangel på egen tradisjonsmusikk startet Gjøvik spelemannslag i 1978 innsamling av det som fantes av musikk i distriktet.

Overraskende nok fant de mye musikk både på noter og gamle båndopptak.

Fant urgammel langeleik

Under innsamlingen fant og registrerte de også mengder av gamle instrumenter.

 

Produksjon av munnharpe
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Den største sensasjonen var at de nærmest ved en tilfeldighet kom over en langeleik som viste seg å være nesten 100 år eldre enn den eldste registrerte i hele Europa.

Historien måtte nærmest skrives om da de fant langeleiken som hang på veggen i stua hos Petter Hasvoldseter i Vardal. På langleiken stod det ana 1524, likevel var den stemt og i fullt brukbar.

 

Helena Wright
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Måtte bygge selv

Når Spelemannslaget så skulle spille tradisjonsmusikken de hadde samlet inn, var det ikke bare å gå i butikken og kjøpe instrumenter. De fantes ikke! Spelemennene måtte pent bygge instrumentene selv, og interessen for å instrumentbygging ble vekket.

Den gamle langeleiken de fant hos Petter Hasvoldseter har siden blitt ”merkevaren” for instrumentbygger-virksomheter i Gjøvik Spelemannslag, og det er den de har bygget flest av.

 

 

Gamle strengeinstrumenter
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Mange forskjellige instrumenter

Men mange andre langleik-modeller er også blitt kopiert og produsert i verkstedet. I tillegg til over 1000 langeleiker har spelemannslaget for eksempel bygget lyrer, harper, ulike tre- og beinfløyter, sekkepiper, ulike typer gitarer og munnharper.

På disse ca 20 årene har de utviklet et miljø og en kunnskap som er helt spesiell både i Norsk og internasjonal sammenheng.

Reportasjen om Gjøvik Spelemannslag kan du se i Norge Rundt fredag 17. mars.

Flere saker fra Innlandet