Hopp til innhold

Polakkene redder norsk industri

Flere industri-bedrifter sliter med å skaffe norsk arbeidskraft. Derfor hyres polakker inn for å holde hjula i gang.

Sveiser
Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Byggebransjen er glohet. Det bygges som aldri før, og bedrifter som produserer varer til byggeindustrien har nå ventelister på mange produkter. Også arbeidskraft er mangelvare.  

Den siste tida har stadig flere industribedrifter måttet ty til polakker for å holde hjulene i gang. En av dem er Contiga, som er landets største produsent av bærende konstruksjoner i stål og betong.

- Vi fikk ingen respons da vi søkte etter kvalifisert arbeidskraft, derfor måtte vi tenke nytt, sier fabrikksjef Thor Egil Einarsrud.

Bedriften valgte å kontakte vikarbyrået Adecco, som er størst i landet når det gjelder rekruttering av utenlandsk arbeidskraft. Byrået har nå skaffet Kongsvinger-bedriften seks polske arbeidere.

Må lære norsk

Bedriften er opptatt av å skaffe godt kvalifiserte arbeidere. Derfor får de seks polske arbeiderne nå opplæring i hjemlandet.

- De skal blant annet lære litt norsk, og lære hvordan en norsk bedrift jobber og tenker, sier Einarsrud.

De seks polakkene blir også såkalt "sight-testet". Det innebærer at de må vise at de kan lese tegninger, sette konstruksjoner sammen og sveise før de kan begynne å arbeide.

Kraftig økning

Det siste året har det vært en kraftig økning i bruken av Øst-Europeisk arbeidskraft i hele landet. UDI opplyser at det jobber 2500 Øst-Europere i norsk industri i dag. Det er en dobling, sammenlignet med i fjor.

I Vest-Oppland politidistrikt har antallet arbeidstillatelser til personer fra Øst-Europa blitt firedoblet fra oktober i fjor til oktober i år. I Gudbrandsdal og Hedmark politidistrikter er det snakk om en dobling i antallet arbeidstillatelser til personer fra disse landene.

Thor Egil  Einarsrud i Contiga sier det ikke er problemfritt å bruke utenlandsk-arbeidskraft.

- Det er en utfordring, og det er viktig for oss at våre ansatte ikke føler at sine posisjon er truet. Vi hadde helst sett at vi hadde fått inn søknader fra norske arbeidstagere, men slik er det ikke, sier han.

Flere saker fra Innlandet