Hopp til innhold

60-TALLET LEVER

NRK presenterer et nytt musikktilbud på nettet, LARSSONS LÅTLAB. Gjenhør og gjensyn med popveteranar frå 60-talet og ungdom som dyrker 60-tradisjonen.

United

Nett-tv om 60-talspopen : Se Falcons , United , Guess who , Brio Band , Torry Enghs Brio Band , The Bonnets , Yoyoyo Acapulco .

Nettradio. 60-talspopen i Innlandet. : Hør Falcons fra Gjøvik , United fra Gjøvik , Guess who fra Lillehammer. , Brio Band , Torry Enghs fra Lillehammer , Yoyoyo Acapulco  og Bonnets

Falcons

I kjølvatnet av Shadows, Cliff, Beatles og Rollings Stones blomstra det også i Hedmark og Oppland opp popgrupper. Mange blei lagt merke til, også nasjonalt.

Til topps i Oslo  

Frå Toten og Gjøvik reiste både Brio Band og Falcons heim med gjeve medaljar etter det uoffisielle Norgesmesterskapet for rockeband i Oslo 1963-64. Brio tok førsteplassen, Falcons blei nummer 2. Året etter tok Brio også det nordiske mesterskapet for rockeband. Det blei snakka om Brio- sounden, med saksofon, trompet, trommer, trekkspill og gitar. 

Brio Band

Med platekontrakt i neven i 1964 kom Brio Band med ønskekonsertgjengaren "Dyrene i Afrika". Bandet hadde også suksess med låten "Jenka" med vokalisten Rannie Rommen. På slutten av 60-talet gjekk gruppa i oppløysing, og to av medlemmene gjekk inn i gruppa Una corda.  

Piggtråd blei kult- låt

Falcons og Svein Antonsen kom på plate med Piggtråd, låten som i dag nærmast er blitt ein kultmelodi for mange unge popmusikarar. Popmiljøet i Gjøvik var aktivt med band som Falcons, Outlaws, Hoodes og United. 

 

Guess Who

 Også Lillehammerbandet Guess who inc. fekk platekontrakt etter å ha vore med landsfinalen for rockeband i 1966, i selskap med Vanguards, Cool cats og Mojo blues. Guess who var i ferd med å bli skikkelig store da militæret sette ein stoppar for vidare karriere.

Måtte rømme scenen

Men Sture Øversveen og gutta var populære på popklubbar rundtomkring. I Hønefoss måtte dei rømme scenen for å unngå elleville fans. Et av høgdepunkta var då fransk TV var i Norge og ved ein tilfeldighet gjorde opptak av Guess who på ein rockeklubb. .

Lillehammer hadde et hyperaktivt popmiljø på 60-talet med Wizzard frå 1962,.Moon dogs, Wild misfits, Survivors, Shades o.a. der mange ungguttar var som Tordenskiolds soldatar,vandra frå gruppe til gruppe. Sture Øversveen f.eks. var i perioden 1963-1971 med i både Wild Misfits,Guess who og Camp Quartet , er nå med i Arnt Jacobsens orkester, som har halde det gåande sidan 1973.     

I Hedmark sto svensktopp- og dansebandmiljøet sterkt, med Ole Ivars, Doodle Bugs, Katho, Candles osv. Men også her dukka det opp unge velkledde menn med beatlessveis, el.gitarar og innøvde dansetrinn a la Shadows. Mange hugser nok Shamrocks, Stringers, The Monsters ,Vines og andre. .  

 

Still going strong

Men 60-talet lever fortsatt i. 

Etter 36 års pause entra Falcons og andre 60 talsband i 2001 scenen i fjellhallen på Gjøvik tilo mimrekonsert. Og i oktober 2006 var det nok et 60- tallstreff i berget det blå.

Sjøl om beatlessveisen har fått ein gråstenk og kiloane har flytta litt på seg i takt med alderen , både hos musikarar og fans, er gløden og gleda like stor i dag som for 40 år tilbake.  

Torry Enghs

 

Hippie Hege lever

Toten- orkestret Torry Enghs, som i 1969 kom med landeplaga Hippie Hege, er fortsatt på veien. , ny plate kom i 2006 med Hippie Hege like frisk og ung som i 1969. Sjefen frå 60- talet, Trond Eliassen, held fortsatt koken, men nå er ungdommen på vei inn. Vokalisten Tommy Øyamo, blei født same året som Hippie Hege tok Norge med storm.

Og mens den som var ung på 60- tallet mimrer, tar mange unge musikarar opp tråden og skaper 60- tallstemning med 2000- stempel.

Gruppene The Bonnets og Yoyoyo Acapulco, begge frå Gausdal, er  inspirert av 60- tallet. At dette var gullalderen for popmusikk, er dei unge låtskrivarane ikkje i tvil om. 

Så langt er Urørt i NRK-P3 og Olstadfestivalen i Gausdal det nærmaste dei to gruppene har kome verdensberømmelse. Men Yoyoyo Acapulco er invitert til Bylarm i Trondheim i februar 2007. Gruppa bruker sjeldne instrument som ukulele, kazoo, fransk orgel og riste-egg.

Larssons låtlab

Hør 60-talet i gammal og ny tapning på nettet. Vårt musikktilbud på nettet blir stadig utvida,  med nye gjenhør og nytt urørt og uhørt fra den unge generasjon.

  Send e-post til programleder Dag Åsmund Larsson

Flere saker fra Innlandet