Hopp til innhold

Åpnet verdens største NRF-fjøs – i Bosnia

Torsdag var det offisiell åpning av verdens største fjøs med Norsk Rødt Fe. Det ligger ikke i rasens hjemland Norge, slik man kanskje skulle tro, men i Bosnia.

Verdens største fjøs med Norsk Rødt Fe ligger i Bosnia.

Bak prosjektet står Jusuf Arifagic, en tidligere bosnisk flyktning bosatt i Gjøvik.

– Endelig, etter så mange år, kan jeg feste med mine venner. Jeg vil si tusen takk til vennene mine som har støttet meg, sier han.

Det er utvilsomt en stor dag for mannen bak det største NRF-fjøset i verden. Norsk Rødt Fe ble avlet fram av norske bønder på 1930-tallet.

De første 100 kyrne hentet han hos bønder på Østlandet for et knapt år siden, og siden har mange lagt ut på den lange reisen til Bosnia. Nå har Arifagic over 400 kyr i fjøset sitt, samt 100 kalver.

– Jeg er takknemlig overfor det norske folk, og spesielt overfor norske bønder som har hjulpet meg med å samle kuer. Min mening er at NRF, økonomisk sett, er den beste kua i verden, sier han.

Norske kyr i Bosnia

VERDENS BESTE: Jusuf Arifagic mener Norsk Rødt Fe er best i verden.

Foto: arne sørenes / nrk

Jobber sammen i fjøset

Jusuf Arifagic fra Gjøvik overlevde interneringsleirer og etnisk rensing under krigen i Bosnia for 20 år siden. Han flyktet fra landet i 1992, og kom til Norge.

Det er med håp om at norske kyr skal bidra til økonomisk vekst og forsoning på Balkan, at han har gitt seg i kast med dette prosjektet. Han ønsker å gi noe tilbake til hjemlandet.

– Jeg vil skaffe arbeidsplasser og gi folk muligheten til å jobbe. Jeg vil at firmaet skal gi håpet tilbake til befolkningen, sier Arifagic, som har ansatt mennesker med ulik etnisk bakgrunn i fjøset.

Det at personer med ulik bakgrunn jobber sammen, er viktig for å skape en fredelig framtid i Bosnia, mener den norske ambassadøren til Bosnia og Hercegovina, Vibeke Lilloe.

– Han innser at det er viktig å tenke på framtida, og at man må legge fortida bak seg. Han innser også at de har bare dette ene landet å dele, og det er viktig å tenke på økonomisk utvikling og skape jobber.

Hun mener at Arifagic er en inspirasjon.

Han vil samarbeide med alle. Vi trenger flere som ham, forklarer hun.

Jusuf Arifagic i det nye fjøset i Trnopolje

NYTT: Jusuf Arifagic i det nye fjøset, før alle kyrne flyttet inn.

Foto: Arne Sørenes / nrk

– Jeg er imponert!

På åpningsdagen fikk mannen som har skaffet dyrene se hvordan de har det.

– Jeg må bare si at jeg er imponert. Jeg traff Jusuf for første gang i 2012, og han snakket stort. Det er det jo mange som gjør, men det er ikke så mange som gjennomfører, sier livdyrsjef i Nortura, Odd Finnesand.

Flere saker fra Innlandet