Hopp til innhold

Birken med nye vintertiltak

Etter siste vinters avlysning, settes det nå inn en rekke tiltak for å sikre gjennomføringen av fremtidige renn. Blant disse er å engasjere statsmeteorolog John Smits som Birken-meteorolog.

Birkebeinerrennet
Foto: Knut Sveen / NRK

Avlysningen av Birkebeinerrennet 2014 på grunn av kraftig vind førte til skuffelse og frustrasjon hos de om lag 17. 000 påmeldte, som måtte reise hjem med uforrettet sak.

Nå tar arrangøren grep for å hindre at fremtidige renn skal lide samme skjebne.

Norges beste på vintervær

Målet med tiltakene er å trygge skiløperne selv under svært tøffe værforhold.

Meteorolog John Smits oppgaver blir å følge opp værvarsel og værforhold i forkant av, og under arrangementet.

– Jeg har arbeidet med Smits tidligere, og nøler ikke med å kalle ham Norges mest kompetente meteorolog på vintervær i norske fjell. Med han på laget vil vi få detaljerte og oppdaterte vurderinger, og dermed være i stand til å ta de riktige avgjørelsene, sier Jo Gunnar Ellevold, daglig leder for Birkeneinerrittet.

John Smits

Et av Birken-tiltakene for å unngå en ny avlsyning er tett samarbeid med statsmeteorolog John Smits.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Strammere sekkekontroll

Et annet tiltak blir grundigere kontroll av innholdet i deltakernes sekker, spesielt om værforholdene er vanskelige. Sekken skal inneholde vindtett tøy, niste, drikke, skismøring og tørt undertøy.

– Dette har jeg inntrykk av at deltakerne tar veldig på alvor, og at de stort sett er flinke til å ha med seg det de skal. Det blir ekstra viktig nå som vi gjennom disse tiltakene vil satse på gjennomføring selv ved vanskelige værforhold, sier Jo Gunnar Ellevold.

Han understreker at skiløpernes sikkerhet fortsatt er Birkebeinerrittet høyeste prioritet.

Les også: Birkeneinerrennet 2014 avlyst

Værstasjon på Raudfjellet

Raudfjellet vil bli utstyrt med automatisk værstasjon, og snøfangere plasseres langs om lag 3,5 kilometer av løypa for å fange drivende snø.

Videre vil sikkerhetsstasjoner ha kapasitet til å ivareta deltakerne i området fra Dambua til Raudjellet, i tilfelle ekstremvær.

Ved problemer i motsatt retning, altså at snøen og vinterværet uteblir, skal startområdet benytte et kommunalt snødepot, og kjøre snø fra Skramstadsetra, samt produsere snø ved start på Tingstadjordet.

Det legges også til rette for målgang ved Sjusjøen-området dersom det ikke blir mulig med målgang på Birkebeineren Skistadion.

Ny uværstrasé

Det vil også kjøres løype i Hemmedalen naturreservat, og området skal brukes som reservetrasé for Birkenbeinerrennet.

Traseen er på 14 km og går fra Dambua, på sørsiden av Raudfjellet og Bjønnåsberget og videre til Nysæteråsen. På Nysæteråsen kommer løypa inn på eksisterende trasé til Nysætra og Kvarstad. Reservetraseen skal benyttes dersom det ikke er forsvarlig å gå over Raudfjellet.

Tiltakene innebærer også oppdaterte beredskapsplaner, og et digitalt nødnett er klart før Birken 2015.

Flere saker fra Innlandet