Hopp til innhold

Fra symfoniorkester til gatemusikant

De er fattige tilreisende, har rom-bakgrunn og er gatemusikanter i Oslo. Men de har også bakgrunn fra symfoniorkester og høyere musikkutdannelse. Nå er de invitert inn i konsertsalen, i kveld holder de konsert i Vestre Toten kulturhus.

Solfrid Molland, Gheorghe Vasile-Buzoiano og Valentine Vasile

Solfrid Molland, Gheorghe Vasile-Buzoiano og Valentine Vasile holder torsdag kveld konsert i Vestre Toten kulturhus.

Foto: Erlend Berge

Gheorghe Vasile-Buzoiano er fra Romania. Med trekkspillet sitt har han forsørget og gitt alle sine fire barn høyere utdannelse ved å være restaurantmusiker og gatemusiker.

Sønnen Valentine Vasile er tidligere ansatt i symfoniorkesteret i Bucuresti. Sammen med faren har han i en årrekke spilt på gata i europeiske byer.

Nå er begge invitert inn i konsertsalen av artisten Solfrid Molland.

– Har lært av romfolket

Molland har reist gjennom Europa som gatemusiker med sitt røde trekkspill. På reisene lærte hun sanger av romfolket.

– Jeg vokste opp med russisk folkemusikk og sigøynermusikk. Gjennom studiet som klassisk pianist ble jeg kjent med de store komponistene som er influert av sigøynermusikken. Så denne musikken har preget meg lenge, sier Molland.

Det er ikke bare vi som ser gatemusikantene, de ser også oss. Flere har lagt merke til at vi i Norge lever så ensomt, vi gjør så mye alene. De har hørt at vi til og med kan feire jul alene, det er helt utenkelig i deres kultur. Der tar alle vare på hverandre.

Solfrid Molland

Musikken er mitt fedreland

Valentine Vasile

Valentine Vasile er tidligere ansatt i symfoniorkesteret i Bucuresti. Sammen med faren har han i en årrekke spilt på gata i europeiske byer.

Foto: Erlend Berge

Sammen med flere musikere og sangere med rom-bakgrunn har de også gitt ut en CD som har fått navnet «Musikken er mitt fedreland».

– Produksjonen er en hyllest til styrken og spiritualitet i sigøynermusikken, sier Molland.

Den nye CD-en er skapt og utgitt i samarbeid med Kirkens Bymisjon.

Bakteppet er et voksende nærvær av romfolk i Oslo og ellers i Norge de siste årene. Molland har oppsøkt den lille rom-menigheten som holder til i Markus kirke i Oslo.

– Flere av de vi ser sittende med kopp foran seg i Oslo sentrum vanker der, og er med i ”HjerteRom-koret”. Også de er med på den nye utgivelsen, forteller hun.

Prosjektet brakte Solfrid til Romania, sammen med fotografen Erlend Berge. Ideen har vært å dokumentere deltakernes bakgrunn og familiesituasjon og finne ut hvilken betydning deres virke i Norge har for familien i landsbyen de kommer fra.

Om noen av musikerne:

  • Solfrid Molland er pianist, sanger og komponist. Hun har reist gjennom Europa som gatemusiker med sitt røde trekkspill. På reisene lærte hun sanger av romfolket og komponerte musikk til ulike katedraler. Denne musikken ble utgitt på CD: ”Katedral for Tapte Drømmer” ved Kirkelig Kulturverksted i 2011. Her satte hun et musikalsk og poetisk søkelys på Europas største minoritet, Romfolket.
  • Gheorghe Vasile Buzoiano er sanger og trekkspiller fra Romania. Han er sønnen til den kjente sangeren og fiolinisten Constantin Vasile og har spilt siden han var 11 år. Som tradisjonsbærer formidler han rommusikk med røtter tusen år tilbake i tid.
  • Valentin Vasile er fiolinist med klassisk utdannelse fra Musikkonservatoriet i Bucuresti i Romania. Fra han var seks år har han spilt rumensk sigøyner- og folkemusikk på konserter sammen med sin far, Gheorghe Vasile. Han opptrer som gatemusiker i Oslo med fast spillested utenfor Stortinget.
     Solfrid Molland, Valentine Vasile og Gheorghe Vasile-Buzoiano

    «Musikken er mitt fedreland» En konsert ispedd fortellinger fra Rom-folkets kultur og dagligliv.

    Foto: Kirkelig kulturverksted