Hopp til innhold

Daglig brus og skolebolle? Pris: 6000 per år

Magne Gundersen fra Luksusfellen kom med sjokkerende meldinger til elevrådsrepresentantene i Oppland.


Coca-Cola

DYRERE ENN DU TROR: En cola og en skolebolle i hvert langfri er ikke bare usunt, det blir også dyrt i lengden.

Foto: JEFF CHIU / AP

– Selv om du syns brusen og skolebollen er billig der og da, vil det koste deg nesten 6 000 kr i året å droppe matpakka, sier Gundersen til de fremmøtte Opplands-ungdommene.

– "Åh faen", utbrytes det bak i salen.

Satte opp budsjett

Ungdommens Fylkesting i Oppland tok initiativ til et todagersseminar om ulike tema, som de ønsker å jobbe videre med ute i de videregående skolene.

Ett av temaene var ungdom og økonomi. Elevene fortalte villig at de bruker mye penger på snus, datautstyr, klær og mobil. Og mat. De fleste av dem bor fortsatt hjemme hos foresatte der de får den maten de trenger. Likevel bruker ungdommene nesten daglig penger i kantina, kiosken og nærbutikken.

Jeg har ufattelig mange sko og masse klær jeg aldri bruker

Amalie Edland Lervold, nestleder i elevrådsstyret ved Raufoss vgs

– Ungdommer bombarderes av tilbud. De kaster seg på en forbruksfølge de ikke har råd til, fristelsene blir rett og slett for store. Vi lever i et forbrukssamfunn, og ungdommene møter det både på skolen, i nabolaget og ikke minst på nettet - døgnet rundt, sier Magne Gundersen til NRK.

Ei pølse om dagen koster 11.000 i året

Se Østnytt-innslaget fra seminaret her.

Gundersen er til daglig forbrukerøkonom i Sparebank 1, og har deltatt i TV-programmet Luksusfellen på TV3.

Her gir han råd til voksne som har havna i gjeldsfella, denne gangen på er han ute for å gir råd til de unge. Gundersen er overbevist om at ungdommene må få nok informasjon for å kunne ta de riktige valgene.

– De må tørre å si nei, å si at dette prioriterer jeg ikke, forklarer han, og legger til at personlig økonomi kanskje burde være et fag i skolen.

Se serien: NRK TV - Teenage Boss

– Jeg må begynne å spare

Ei som hadde mange spørsmål på hjertet til forbrukerøkonomen var Amalie Edland Lervold. Hun er nestleder i elevrådsstyret ved Raufoss vgs.

Har levd i en fantasiverden

VEKKET AV TALLENES TALE: Amalie Edland Lervold fra Raufoss vgs har lært mye om eget forbruk

Foto: NRK

– Dette er virkeligheten. Jeg må begynne å spare, og slutte å kjøpe ting jeg har fra før, sier Amalie, som innrømmer at hun har ufattelig mange sko og masse klær hun aldri bruker.

Hun forklarer at hun bor hjemme og at hun i tillegg får penger fra Lånekassen.

– Penger har bare vært et tall for meg, men nå skjønner jeg at dette kan få konsekvenser for meg seinere, sier Edland Lervold til NRK.

Magne Gundersen mener at ungdom må være mer bevisste på hvilke ting de prioriterer å bruke pengene sine på.

– De utsettes for et vell av tilbud. I tillegg har de et press på seg for å være perfekte, og får kontinuerlige tilbud om å kjøpe i dag og betale i morra. Hvis fristelsen blir for stor, havner de fort i ei sump av gjeld, sier han.

De unge bruker pengene på fest og moro. Mange har ikke fått så mange råd om økonomi og har ikke lært seg alle triksene ennå.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom og rådgiver i Luksusfellen

Selv innrømmer Gundersen at han har gjort noen dumme kjøp selv.

– Jeg kjøpte en dyr fransk designdress for å imponere dama. Den dressen brukte jeg kun en gang...men jeg fikk dama, avslutter han med et lurt smil.

Flere saker fra Innlandet