Hopp til innhold

Går mot beste kornavling på flere år

Avlingene kan bli opptil 25 prosent større enn i fjor, og kvaliteten på kornet skal også være god. Et godt kornår fører til at importen fra utlandet blir mindre enn tidligere.

Skurtresker.

GODT ÅR: Innhøstingen går mot slutten og bøndene kan allerede glede seg over at 2014 kommer til å bli et godt kornår.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

De fleste bøndene begynner å se slutten på innhøstingen og kornlagrene er i ferd med å fylles til randen.

Etter en rekordtidlig våronn, fulgt av en sommer med temperaturer langt over gjennomsnittet, ser det ut til at 2014 vil bli et år de fleste kornbønder vil ha gode minner fra.

– Ut ifra det vi har tatt imot til nå, tyder alt på at kornåret blir veldig bra. Det ser ut som avlingene kan bli opptil 25 prosent større enn i fjor. Kvaliteten er også god, det er svært lite sopp og lite fukt i kornet, så dette kan bli det beste resultatet på mange år, oppsummerer kornsjef Tore Retvedt i Strand Unikorn.

Topper prognosene

Det er Felleskjøpet som utarbeider prognosene i kornmarkedet og samlet volum i Norge ble i august antatt å ende på 1 099 000 tonn. Dette vil være 20 prosent over fjoråret og syv prosent mer enn gjennomsnittet de siste fem årene.

Strand Unikorn har kornmottak i Hedmark, Oppland og Oslo og regner med at det totale volumet vil bli høyere enn hva Felleskjøpet regnet seg frem til i august.

– Mannskapet på siloene og bøndene har jobbet hardt for å få kornet inn på anleggene og det har gått veldig greit. Det er noen som ikke er helt i mål enda, men alt i alt ser det totale bildet lovende ut. Bøndene jeg har snakket med er veldig godt fornøyde, sier Retvedt til NRK.

Mindre import

Sindre Flø

POSITIV: Sindre Flø mener et godt år er viktig for bøndene.

Foto: Felleskjøpet

I et historisk perspektiv sprenger ikke innhøstingen i år noen rekorder, men Felleskjøpet ser på en rekke andre faktorer når de skal vurdere hvordan året har vært.

– Hvis vi går mange år tilbake har det vært flere år med større volum. Men i år virker det som om kvaliteten er god og det er like viktig som mengden. De siste fire-fem årene har vært utfordrende for bøndene så det er viktig at næringa får en etterlengtet oppsving, sier Sindre Flø, fagsjef for markedsregulering i Felleskjøpet.

Importvolumet vil reduseres som følge av god produksjon på hjemmebane. I fjor ble det importert 200 000 tonn hvete og i forfjor var volumet på 270 000 tonn. I år regner Felleskjøpet med at importen vil ende på 100 000 tonn.

– Det er en del kornsorter som ikke egner seg for norske forhold, så noe import vil vi alltid ha. I matproduksjonen gjelder dette hvete, der den norske hveten for eksempel ikke kan brukes til pasta. Bygg, havre og rug produserer vi nok av selv, forklarer Flø.

Kornlevering Bareskereidfoss

TRAVELT: På Braskereidfoss Mølle har det vært travle dager, men nå er den største pågangen over for i år.

Foto: Braskereidfoss Mølle

– Har vært for tørt

På Braskereidfoss Kornsilo i Hedmark ble det satt mottaksrekord i forrige uke. Da ble 1.65 tonn korn levert i løpet av et døgn, men den varme sommeren gir også noen negative effekter for kornproduserende bønder.

– Vi ser at havren er veldig lett på grunn av varmen, så det tyder på at det har vært for tørt mange steder. Bygget har klart seg bedre, så i år blir det uansett lite trekk for tørking i oppgjøret til bøndene, sier Terje Rusten ved kornmottaket.

– Ligger alt foran fjoråret

I kornfylkene Hedmark og Oppland har det vært en svært tidlig innhøsting. 420 000 tonn er inne på Felleskjøpets anlegg og det er allerede langt foran fjoråret.

– På samme tid i fjor hadde vi fått inn 100 000 tonn, og dette skyldes i all hovedsak de gode værforholdene i i år. Men ved årsskifte i fjor var det levert 410 000 tonn, så vi ligger allerede 10 000 tonn foran fjoråret, sier kommunikasjonsrådgiver Magnus Godiksen.

Flere saker fra Innlandet