Hopp til innhold

Forvalter Engerdal fra Røros

En tredjedel av Engerdal er nasjonalpark. Men nasjonalparkforvalteren sitter på Røros.Til gjengjeld sitter nasjonalparkforvalteren for Trysils nasjonalpark Fulufjellet i Engerdal. Enn så lenge.

Femund

Femundsmarka nasjonalpark forvaltes fra Røros

Foto: Arild Tofastrud, Romedal

–Det er jo en underlig beslutning Miljøverndepartementet i sin tid gjorde, sier Trysils ordfører Ole Martin Norderhaug som også er styreleder i kommunens egen nasjonalpark Fulufjellet

– Det tror jeg det er flere enn jeg som synes. Men gjort er gjort, og når sitasjonen først er slik får vi prøve å håndtere den så praktisk som mulig, sier han.

I «feil» kommune

Og hva er situasjonen? Enkelt sagt er den dette:

En tredjedel av Engerdal kommune er vernet. Her er nasjonalparkene Femundsmarka og Gutulia og landskapsvernområdet Femundslia. Det gir Engerdal status, sammen med 33 andre kommuner i landet, som nasjonalparkkommune.

Det er jo en underlig beslutning Miljøverndepartementet i sin tid gjorde

Ole Martin Norderhaug, ordfører i Trysil

Men nasjonalparkforvalteren for Femundsmarka og Gutulia sitter ikke i Engerdal, men på Røros, og er ansatt av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Derfor fikk engerdølene gjennom at nasjonalparkforvalteren for Fulufjellet i Trysil også har Femundsmarka og Gutulia som arbeidsområde, og plasserte henne på Drevsjø i Engerdal.

Det er ikke tryslingene helt fornøyd med.

Vikrtige oppgaver

– Femundsmarka er en stor nasjonalpark med mange store oppgaver som må gjøres, sier Engrdals ordfører Lars Erik Hyllvang som også er styreleder i Femundsmarka og Gutulia nasjonalpark.

Reindrift, turisme, utvikling av nye utmarksnæringer, dette er grunner for at Hyllvang vil beholde i alle fall den «halve» forvalteren på Drevsjø.

– Vi ønsker en litt mer fleksibel ordning, sier Trysils ordfører.

– Når forvalteren skal gjøre en jobb for Fulufjellet i Trysil, bør hun sitte på et kontor her i Trysil rådhus. Når hun jobber for Engerdal kan hun sitte på Drevsjø. Norderhaug mener forvalteren har behov for å bli kjent i Trysil og med folk der.

Nå skal nasjonalparkstyrene, direktoratet og fylkesmennene møtes om saken. Hyllvang tror de finner en løsning.

– Jeg regner med at Miljøverndepartementets beslutning om å plassere forvalteren på Drevsjø står fast, sier han.

Flere saker fra Innlandet