Hopp til innhold

– Vi har ikke mistet håpet

Sønnen til journalist Moheeb Alnawaty har ikke mistet håpet om at faren en dag kommer tilbake. Alnawaty forsvant i Syria i 2011. – Saken hadde fått mer oppmerksomhet om han var norsk, mener lederen i Norsk journalistlag.

Mohanad Alnawati

FORSVANT: Mohanad Alnawati har ikke sett faren sin på tre år.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Den norske journalisten og forfatteren Moheeb Alnawaty bodde flere år i Valdres med familien. For to år siden flyttet familien til Stange, men uten far i familien. UD vet ikke med sikkerhet, men trolig ble Alnawaty arrestert i Syria i januar i 2011 .

Jeg prøvde å ringe flere ganger, men fikk ikke tak i han.

Ibitsam Alnawati, kona til Moheeb

Fikk politisk asyl

En høstdag i 2008 fikk den politiske journalisten og forfatteren Moheeb Alnawaty, med politisk asyl i Norge, endelig familien sin hit. Men lykken ble ikke langvarig. I 2011 forsvant Moheeb på et jobboppdrag i Syria.

Familiebilde

SAMMEN I NORGE: Hele familien ble samlet i Norge i 2008. I 2011 forsvant far i familien.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Den 5. januar circa klokka 18.00 fikk vi den siste meldinga, forteller sønnen Mohanad .

Huset i Stange på Hedmarken er stille på dagtid. Men i dag har mamma Ibitsam selskap av sønnen Mohanad.

– Barna tenker masse. Det er vanskelig, veldig vanskelig, sier Ibitsam.

Tre ganger i israelsk fengsel

Moheeb Alnawaty var journalist i Gaza og en sterk kritiker av Israles okkupasjon. Tre ganger satt han i israelsk fengsel. Han var også nysgjerrig på Hamas sin framvekst og skrev bok om organsisasjonens indre liv.

– Han har reist fra Gaza fordi han har skrevet mange artikler om hva som skjer, sier sønnen.

I 2006 var Moheeb en av flere palestinere som fikk politisk asyl i Norge etter at Hamas kom til makten.

– Hamas likte ikke at han skrev rett, sier sønnen.

I romjula 2010 reiste han til Syria. Antageligvis for å jobbe videre med boka si. Dette var før borgerkrigen i landet, og Hamas hadde sitt politiske hovedkvarter i Damaskus. Noen dager etterpå svarte han ikke lenger på mobilen.

– Vanskelig sak

UD har jobbet med saken lenge, men har få konkrete opplysninger.

Moheeb Alnawathy

TROLIG ARRESTERT: Moheeb Alnawaty er savnet i Syria, og UD tror han er arrestert.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Det eneste vi vet helt håndfast i saken er at han har reist inn i Syria. Det har vi fått bekrefta. Hva som har skjedd etter det har vi ikke fått ordentlig bekrefta informasjon om, men mye tyder på at han er arrestert senere, sier pressekontakt i UD, Frode Overland Andersen.

Men familien har fått opplysninger om at han skal sitte i et fengsel for palestinere i Damaskus. Og i januar kom det nyheter om at han skulle være siktet for å være israelsk spion.

– Det er jo en av de opplysningene som kommer fra tid til annen ut fra Syria som det ikke har vært mulig å få en god bekrefttelse på.

Denne uka kunne den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis takke etter å ha blitt løslatt fra den syriske islamistgruppen Nusrafronten. Mohanad og Ibitsam blir både glade og triste av å se slike nyheter.

Har du fortsatt håp om at han kommer tilbake?

– Ja, hundre prosent. Han skal tilbake, sier kona.

– Annerledes om han var norsk

Moheeb Alnawaty er den eneste norske journalisten som er savnet i Syria.

– Vi har jobbet for å få informasjon om og få løslatt Moheeb Alnawaty i flere år, blant annet gjennom vår internasjonale journalistorganisasjon, sier leder i Norsk journalistlag Thomas Spence.

Før jul arrangerte de en markering sammen med familien for den savnede journalisten. Men Spence tror saken ville fått mye større oppmerksomhet dersom Moheeb hadde vært født norsk og jobbet for en stor redaksjon.

– Han er ikke født i Norge og har ikke det nabolaget og den vennekretsen som norskfødte journalister har. Og han har heller ikke noen redaksjon som har sendt ham ut og som tar ansvar for å følge han opp og få han hjem, sier Spence.

Flere saker fra Innlandet