Hopp til innhold

Fra Swaziland til Valle for å lære

De vant en konkurranse om å være de beste kjøttprodusentene i Swaziland. Premien var en tur til Norge og til innlandet, for å lære om norsk kjøttproduksjon.

Bønder fra Swaziland på Valle

På Valle besøkte gjestene fra sør i Afrika også grisehuset. Dette dannet grunnlag for faglige spørsmål, svar og diskusjoner om svineproduksjon.

Foto: Valle videregående skole

Et av stedene som denne uka fikk besøk av tre storfebønder og en slakterirådgiver fra Swaziland var Valle videregående skole.

– Hensikten med besøket av gjestene fra sør i Afrika var å lære om norsk kjøttproduksjon. I tillegg ville de lære om hvordan det drives opplæring i landbruk, forteller rektor Morten Kleven.

På besøk på Valle videregående skole

Elliot Johnson, Temdore Munro og Mandla Mncina vant en reise til Norge etter å ha vunnet en konkurranse i hjemlandet. Med på turen var også Nombulelo Mhlanga, slakteriets produsentrådgiver.

Foto: Valle videregående skole

– Dette er meget dyktige bønder som ønsker å få enda bedre resultater i sin kjøttproduksjon, sier Kleven.

Fra Swaziland til Valle for å lære

De besøkende fikk også hilse på noen av skolens agronomelever.

Foto: Valle videregående skole

Vi har også mye å lære av andre land, så det er flott med besøk fra Afrika. Det er et moderne landbruk vi finner i Swaziland.

Morten Kleven, rektor Valle videregående skole

Gjestene fikk blant annet en omvisning i fjøset der skolen har sin mjølke- og kjøttproduksjon, basert på storfe. De besøkende var interessert i det meste fra beitebruk, foring av kalver og kyr til hvordan hindre sykdom i husdyrholdet.

Gras er hovedfôr for storfe i Swaziland, våre kraftforblandinger er nok veldig spesialiserte, sier Kleven.

Eksporterer kjøtt til Norge

Bøndene ville også lære mer om det norske markedet. Dette er et marked som er blitt svært viktig for deres økonomi, siden en del av kjøttet blir eksportert til Norge.


Besøket var organisert av Kjøtt- og fjørfebransjens Landforbund som samarbeider med et slakteri i Swaziland. Gjennom et NORAD-prosjekt er det blitt lagt til rette for kunnskap- og kompetanseheving hos produsentene i Swaziland.

Kunnskapen de får på reisen i Norge vil bli videreformidlet og delt med andre bønder i Zwaziland.