Et av stedene som denne uka fikk besøk av tre storfebønder og en slakterirådgiver fra Swaziland var Valle videregående skole.
– Hensikten med besøket av gjestene fra sør i Afrika var å lære om norsk kjøttproduksjon. I tillegg ville de lære om hvordan det drives opplæring i landbruk, forteller rektor Morten Kleven.
– Dette er meget dyktige bønder som ønsker å få enda bedre resultater i sin kjøttproduksjon, sier Kleven.
Gjestene fikk blant annet en omvisning i fjøset der skolen har sin mjølke- og kjøttproduksjon, basert på storfe. De besøkende var interessert i det meste fra beitebruk, foring av kalver og kyr til hvordan hindre sykdom i husdyrholdet.
– Gras er hovedfôr for storfe i Swaziland, våre kraftforblandinger er nok veldig spesialiserte, sier Kleven.
Eksporterer kjøtt til Norge
Bøndene ville også lære mer om det norske markedet. Dette er et marked som er blitt svært viktig for deres økonomi, siden en del av kjøttet blir eksportert til Norge.
Besøket var organisert av Kjøtt- og fjørfebransjens Landforbund som samarbeider med et slakteri i Swaziland. Gjennom et NORAD-prosjekt er det blitt lagt til rette for kunnskap- og kompetanseheving hos produsentene i Swaziland.
Kunnskapen de får på reisen i Norge vil bli videreformidlet og delt med andre bønder i Zwaziland.