Hopp til innhold

Snakk om laaaangtransport!

I flere døgn har denne 340 tonn tunge og 67 meter lange spesialtransporten snirklet seg fra Oslo til Lillehammer.

En spesialtransport som frakter en transformator ved Moelv i Hedmark.

Den 66 meter lange spesialtransporten på vei mellom Moelv og Lillehammer. Foto: Stig Karlo Helstrøm.

Mange skuelystne hadde samlet seg for å se på da det gigantiske vogntoget kjørte fra Moelv via Brøttum og mot Lillehammer torsdag kveld og natt til fredag.

– Vi har 15-20 slike spesialtransporter i løpet av året, og vi blir mer og mer erfarne. Men vi møter nye utfordringer vi også. Det er erfarne sjåfører som blir satt til sånne transporter og håndterer dette, fortalte rådgiver for spesialtransport Morten Skaugen i Statens vegvesen til NRK torsdag.

Vogntoget fraktet en transformator for Statnett til Hovemoen i Lillehammer. Den enorme transporten har brukt flere døgn på turen og hatt følge av flere politipatruljer og andre ledsagerbiler underveis. Turen har stort sett foregått om natten, da det er lite trafikk.

Fra Drammen til Lillehammer

Den enorme transformatoren veien 340 tonn og ble fraktet fra Drammen til Oslo med båt. Videre fra Oslo har transporten gått på vei gjennom Hadeland og til Gjøvik. Deretter videre på riksvei 4 og over Mjøsbrua til Moelv.

Man var nemlig nødt til å bruke gamle E6 videre til Lillehammer, fordi den nye brua som er bygget på Vingrom etter flommen er for svak.

På forhånd var det antatt at de største utfordringene ville bli å få kolossen gjennom rundkjøringene i Moelv og Lillehammer. Spesialtransporten er nemlig 67 meter lang, 3,75 meter bred og har 28 akslinger. Statens vegvsen advart også på forhånd bilistene om at det kunne bli utfordringer i trafikken.

– Det er klart det vil påvirke trafikken. Den har en gjennomsnittsfart på 20 km/t, og med de store dimensjonene og med ledsagelse av politi og Staten Vegvesen blir det jo en lang kolonne, opplyste Morten Skaugen.

Flere saker fra Innlandet