Hopp til innhold

Flere tar fedmeoperasjon for bedre helse

Stadig flere tar fedmeoperasjoner for å få bedre helse til tross for risikoen for bivirkninger. Erfaringene viser at de fleste føler at operasjonen gir en klar helsegevinst.

Christian Johansson

Christian Johansson har fått et nytt liv etter fedmeoperasjonen og kan i dag sykle til butikken. Det var helt utenkelig da han veide 140 kilo.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

I Norge har det de siste årene blitt utført rundt 3.000 fedmeoperasjoner årlig, men tallet er trolig mye høyere ettersom mange reiser til utlandet for egen regning. I dag er det 11 ganger flere som tar slik operasjon sammenlignet med situasjonen for 10 år siden.

Christian Johansson fra Kongsvinger setter seg på sykkelen klar til å tråkke seg ned til sentrum. For noen år siden var det helt utenkelig å ta sykkelen til butikken. Da veide han over 140 kilo. Nå er han fedmeoperert og har fått et nytt liv.

Det er to og et halvt år siden han tok operasjonen. Han gikk ned drøyt 40 kilo i løpet av kort tid.

– Jeg hadde flere ganger forsøkt å gå ned i vekt med forskjellige slankekurer, men jeg gikk opp igjen hver gang. Jeg var en jojo-slanker. Jeg orket ikke mer av det, og for meg var en operasjon eneste utvei, sier Christian Johansson.

Usikre langtidseffekter

Ettersom det ikke ble utført særlig mange fedmeoperasjoner i Norge før år 2000, er langtidseffekten av dette inngrepet lite kjent. Effekten på kort sikt er imidlertid svært god.

– Fedmeoperasjon er den behandlingen som gir de beste vektmessige resultatene. Ved overvektskirurgi kan man oppnå opptil 70 prosent tap av overvekten, sier Eli Brevig, avdelingsoverlege ved overvektsklinikken ved sjukehuset i Kongsvinger.

Eli Brevig

Eli Brevig mener effekten ved fedmeoperasjoner er god på kort sikt.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Selv om det er mange som får bivirkninger av inngrepet, viser resultatene at andre er fornøyde med helsegevinstene.

– Mange får god effekt ved at leddplagene blir mindre, blodtrykket blir bedre og ikke minst har det god effekt på diabetes, sier Brevig.

Går opp igjen

Vekttapet ved en operasjon kan være stort, men de fleste opplever at kiloene på et tidspunkt vender tilbake. Dette kan være en utfordrende situasjon.

– Selv om det er mulig å gå ned opp mot 70 prosent av overvekten, vil nesten alle gå opp igjen. I løpet av det første ett og et halvt året vil pasientene gå ned i vekt, men så kan kampen mot kiloene begynne på nytt, sier Anita Berg ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, som har tatt doktorgrad i fedmeoperasjoner ut fra pasientenes erfaring.

Christian Johansson

Christian Johansson er av de heldige som har fått få bivirkninger av operasjonen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Skam fører til enda større problemer

Berg tror at mange vil ha behov for fedmeoperasjoner i framtida og mener at overvekt i større grad må forebygges.

– Mange skammer seg over overvekten og søker ikke hjelp før problemet har blitt altfor stort. I dag er overvektige fritt vilt. De skammer seg over at de ikke klarer å holde vekta. Vi må slutte å stigmatisere de overvektige og se på det som et samfunnsansvar. Vektproblemer er mer sammensatt enn mange tror, og det er ikke like enkelt for alle å holde vekta.

Christian Johansson er enig at det er vanskelig å be om hjelp, men han er glad for at han nå er blitt lettere. Han har opplevd å gå opp i vekt, men klarte å ta av kiloene igjen. Han har ikke hatt så mange bivirkninger etter operasjonen og føler seg heldig. Men fysiske ubehag kan allikevel komme.

– Jeg har ikke så mye å klage på. Men jeg får noen ganger sukkersjokk, såkalt dumping, men det er prisen for å ta en sjokolade. Da kaldsvetter og skjelver jeg en halvtimes tid, men det går over. Mine problemer var helt klart større før operasjonen, sier han.

Slankeoperert

Gunn Monica Husom har hatt god effekt av slankeoperasjonen

Flere saker fra Innlandet