Mattilsynet vil utrydde den antibiotikaresistente bakterien svine-MRSA i norske grisehus. I verste fall kan bakterien ta menneskeliv. I en kartlegging av 986 bruk i vår ble bakterien påvist på ett av brukene, hos Hans O. Amlien på Eina.
Konsekvensen for bonden på Toten er at alle 600 dyr i grishuset må slaktes.
Det var avisa Nationen som først skrev om saken i dag.
– Uforståelig hvor smitten kommer fra
Deler av grisehuset til Hans O. Amlien står allerede tomt. Snart forsvinner resten av grisene.
– Det er veldig trist. Jeg brukte litt tid på å skjønne og forstå det, det var vondt. Jeg har bygd opp besetninga og fått enormt gode resultater de siste åra. Flere års jobbing for å få opp en stamme blir borte, sier Amlien til NRK.
Han er veldig overrasket og har ingen forklaring på hvordan smitten kunne oppstå.
– Jeg skjønner ikke hvordan smitten har kommet inn her. Jeg har mye strengere regler for garden min enn mange andre. Det har nesten ikke vært besøk i grishuset og alle desinfiseres før de slipper inn.
I fjor ble det satt inn tiltak mot flere gårdsbruk rundt i landet. Årets store kartlegging viste at 985 av 986 bruk var uten smitte.
Tror smitten kommer fra et menneske
Det er Mattilsynet som har utført kontrollene hos landets svineprodusenter. De tror smitten hos Amlien på Toten kommer fra et menneske.
Distriktssjef Sjur Aarebru sier til Nationen at gården er "uhyre veldrevet" og at utbruddet "viser at det er vanskelig å få noen garanti mot spredning av bakterien".
Avdelingsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, sier storoffensiven mot bakterien fra Mattilsynets side denne våren er for å få has på spredningen av LA-MRSA, for å hindre at mennesker blir smittet.
– Vi ønsker ikke at denne bakterien skal være i norske svinebesetninger, og det fører til ganske alvorlige tiltak, sier Landsverk til NRK.
– Hvorfor er det nødvendig å avlive grisene?
– Det er for å kvitte seg med bakterien. Alt skal desinifiseres. I tillegg må man også sjekke menneskene som jobber i besetningen, for de kan også være bærere.
I Danmark, som er store på svineproduksjon, er bakterien blitt et stort problem. Der har bakterien spredd seg til både grisebønder og andre mennesker som ikke har hatt kontakt med griser.
- Les også: Frykter resitent svinebakerie
Selv om det eneste besetningen der smitten ble funnet nå blir utryddet, vil Mattilsynet fortsette sin aksjon.
-- Smittekilden kan være utenlandsk arbeidskraft eller svineprodusenten selv, hvis han eller hun har vært på et utenlandsk sykehus. Her er det en port inn som gjør at det kan komme inn ny smitte og vi må overvåke videre, sier Landsverk.
Bonden enig i at nedslakting er nødvendig
Amlien har forståelse for de strenge tiltakene fra Mattilsynets side.
– Jeg er glad for at det blir tatt tak i det. Det blir det ikke i andre land. Men jeg er lei meg for at smitten ble funnet her, det hadde jeg aldri trodd.
Smitten knytter seg til direkte kontakt med dyr og ikke til det å spise kjøttet, og grisene til Amlien blir derfor sendt til slakt for å bli solgt som kjøtt.
Når grisehuset er tomt starter den store jobben med rengjøring. Det kan ta flere måneder.
– Nå skal vi vaske ned absolutt alt, det kan ikke være igjen en flekk med møkk. Alle kriker og kroker skal vaskes og desinfiseres, sier bonden på Toten.
Amlien håper og tror han vil få en økonomisk erstatning når han nå må starte avlsarbeidet på nytt.
– Jeg håper at jeg ikke blir sittende med mye tap. Jeg håper å få inn nye dyr i romjula, hvis smitten er ute og grisehuset er blitt godkjent innen den tid, sier Hans O. Amlien.