Hopp til innhold

Klatrere drar hjem etter trusler

Geir Jostein Horten fra Ringebu forlater Nepal etter trusler om vold mot utenlandske Everest-klatrere. – Vi ønsker ikke å bidra til en eskalering, skriver han på Facebook.

Geir Jostein Horten

16 personer omkom i snøraset og ulykken har skapt debatt om sherpaenes arbeidsforhold på Mount Everest. Geir Jostein Horten reiser nå hjem til Norge.

Foto: Privat

Fredag i forrige omkom minst 13 sherpaer i det som beskrives som den verste ulykken på Mount Everest noensinne. Snøraset gikk fra Western ridge og ned i Khumbu-isbreen, et område som betegnes som farlig.

– Trekker oss ut

Geir Jostein Horten fra Ringebu var en av dem som skulle gjøre forsøk på å bestige fjellet, men fordi det tok en dag ekstra å få opp utstyret, ble Horten forsinket. Dermed var han ikke på stedet da ulykken skjedde. I helga sa Horten at han kom til å fortsette mot toppen, men nå er planene endret.

Onsdag skrev han på Facebook at han og klatrerne han reiser med nå forlater landet og at alle større ekspedisjoner avlyses, skriver GD.

Horten, bosatt på Lillehammer, forteller at en minoritet av militante sherpaer truer med voldelige aksjoner mot utenlandske klatrere i landet, og mot de sherpaene som fortsatt ønsker å jobbe på fjellet.

– Den tragiske ulykken brukes av denne militante minoriteten for politiske angrep mot myndighetene i Nepal. Vi vil på ingen måte bidra til at dette eskalerer til voldelige hendelser og trekker oss derfor ut, skriver han på profilen på nettstedet.

Avlyser sesongen

Myndighetene i Nepal har tilbudt de etterlatte en kompensasjon på litt under 2500 kroner, noe kollegene til de omkomne mener er altfor lite.

Sherpa Pasang, som leder foreningen for fjellguider i Nepal, sier til nyhetsbyrået Reuters at de har levert en liste med krav til myndighetene. Der krever de blant annet at hver familie bør få 60.000 kroner i erstatning fra myndighetene, og at forsikringsutbetalingene må dobles til nærmere 120.000 kroner.

Etter fredagens tragedie har alle ekspedisjonene som var på vei opp mot Mount Everest innført en ukes sørgepause i klatringen. Mai måned er høysesong for klatrere som vil opp til toppen av verdens høyeste fjell.

For to dager siden kom beskjeden om at sherpaene vil avlyse årets klatresesong, av hensyn til de omkomne.

Seremoni for omkomne sherpaer

Seks av de omkomne sherpaene ble bisatt i Katmandu mandag.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Flere saker fra Innlandet