Hopp til innhold

Mange feilmedisineres mot pollen

Nesten en million pollenallergikere i Norge går en slitsom tid i møte, men mange av plagene kunne ha vært unngått med bedre medisinering, mener spesialist.

Allergiker Marit Olaussen

Allergiker Marit Olaussen har store plager hver eneste vår.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Nesa renner, jeg hoster og harker, astmaen slår ut sterkere, det blir mye slim, og jeg må hele tiden ta mange forholdsregler, sier allergiker Marit Olaussen fra Kongsvinger.

Thorleif Ellingsen

Lege Thorleif Ellingsen ved sjukehuset i Kongsvinger

Foto: Ann-Kristin Mo

Lege Thorleif Ellingsen ved øre-, nese- halspoliklinikken ved sjukehuset i Kongsvinger sier at mange er undermedisinert.

– De har kanskje bare én allergitablett eller en enkel variant av nesespray, og dette er ofte helt utilstrekkelig. Hvis de har en bedre spray, blir den ofte brukt for lite, og man venter til man får allergisymptomene.

– Start et par uker før pollenutbrudd

– Man bør alltid ligge i forkant og starte et par uker i forkant av et forventet pollenutbrudd, sier Ellingsen.

Flere av de pasientene NRK snakker med, innrømmer at de ofte venter med å bruke medisiner.

– Men med en allergi som stadig utvikler seg er det vanskelig å bli riktig medisinert til enhver tid , sier Marit Olaussen. – Man må prøve seg fram og få hjelp av legene.

– Norge henger etter

Ellingsen mener også at Norge henger etter når det gjelder bruk av allergivaksinasjon.

– Ca. en tredjedel av pasientene blir bedre og kan slutte med behandling etter bruk av vaksine. Ytterligere en tredjedel får færre symptomer, men må fremdeles behandles, og en femtedel opplever ingen effekt av vaksinen.

– Både Sverige og Danmark er kommet mye lengre enn Norge. På dette punktet burde vi kunne slå svenskene...

Olaussen har mer sammensatte problemer med astma og kols og kan derfor ikke ta en slik vaksine. Hun holder seg mest inne på denne tiden av året.

– Fastleger vet for lite

Norges Astma- og Allergiforbund er helt enige i vurderingene fra Ellingsen, og påpeker at mange fastleger mangler kunnskap om riktig medisinering.

Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund

Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund

Foto: Privat

– Fastlegene må bli flinkere til å følge opp pollenallergikerne. Men pasientene har også et ansvar for å være påpasselige med å følge opp råd de har fått, ikke vente for lenge om våren med å begynne med medisinene, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i Norges Astma- og Allergiforbund.

– Og, kanskje det vanskeligste av alt, ta medisinene regelmessig også på dager med lite plager i den aktuelle sesongen.

– Nå må Norge komme etter

– Det er bare 10.000-15.000 som er under allergivaksinasjon i Norge i dag, dette er 1-2 prosent av alle allergikere. Dette er veldig lite, og NAAF håper virkelig at Norge snart kan komme opp på samme nivå som våre naboland.

Amdal mener dette trolig skyldes at vaksiner har en sterkere tradisjon i Sverige og Danmark, og at det kan være andre refusjonsordninger i disse landene på allergimedisin.

Flere saker fra Innlandet