Hopp til innhold

Vil prøve å ta flagget på Kongsvinger festning

Påskeaften valfarter rånere og «raggare» fra den andre siden av grensen til Kongsvinger festning. Tradisjonen tro vil de også i år forsøke å stjele flagget på festningen.

Festningen

Folk strømmer til Kongsvinger festning, for å delta på en av årets største «rånerfester»

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Det har blitt en tradisjon for svenske rånere og «raggare» å komme på tur til Norge påskeaften, for å kose seg og drikke øl - og ikke minst forsøke å stjele flagget på Kongsvinger festning.

I 2012 lykkes inntrengerne i å ta flagget, og det ble aldri returnert.

I fjor hindret solid vakthold at klåfingrede svensker fikk stjålet flagget. I år lover svenskene at de skal forsøke igjen.

– Vi vil prøve å ta flagget, sier en av de som har tatt turen over grensen.

Politiet er på plass

I år som i fjor er politiet på plass for å passe på i folkemengden, og sørge for at flagget får henge i fred.

– Vi har fire patruljer på stedet akkurat nå, så det er solid bemannet i Kongsvinger i dag. Det har jo begynt å bli en tradisjon at det kommer mange til festningen denne dagen, så vi er godt forbredt, forteller operasjonsleder i Hedmark Politidistrikt, Jan Egil Gilberg.

Noen trafikale utfordringer

Om lag 100 biler har allerede ankommet Kongsvinger festning i halv fem-tida lørdag. Den store innfarten fra Sverige har skapt noen trafikale problemer, fortrinnsvis på riksvei 2 fra Eidskog til Kongsvinger.

– Stort sett flyter trafkken greit, og folk kjører pent, men det har vært noen hendelser på veiene, der folk er mer utenfor bilen enn inni. Vi har beslagelagt et par førerkort, forteller operasjonslederen.

Festningen2

Det har blitt en tradisjon at rånerne samles ved festningen på påskeaften.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Flere saker fra Innlandet