Hopp til innhold

Skjerper rutinene etter tyveriraid

Etter en rekke tyverier i Innlandet den siste tiden, hadde bilforhandler Ludvik Nervik bare ett valg: å skjerpe rutinene. Mange stjålne biler havner i Øst-Europa.

Bilforhandlere skjerper rutinene

Ludvik Nervik hose Møller bil i Elverum skal ikke la seg lure av frekke tyver.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

For ikke lenge siden opplevde bilselgeren i Elverum at en bil han nylig hadde solgt, ble stjålet i hans eget nabolag.

– De hadde først klargjort bilen slik at den skulle være lett å stjele om natten for senere å komme tilbake og ta bilen, forteller Nervik.

Flere tyverier

Det har vært flere biltyverier den siste tiden. Blant annet i Lillehammer, der tyver stakk av med to dyre biler fra en forhandler.

Nervik forteller at de har skjerpet rutinene.

– Senest i dag har det blitt sendt ut innskjerping i forhold til våre rutiner, både da det gjelder til prøvekjøring og hva vi gjør med nøkler, sier Nervik.

Også på Raufoss lot en bilselger seg lure, og en prøvetur endte med at bilen aldri kom tilbake til forhandleren.

– Hvis noen skal prøvekjøre hos oss, krever jeg kopi av førerkortet. Man må kunne bevitne at man er den man utgir seg for, sier Nervik.

Havner i Øst-Europa

Skjerper rutinene

Hvis Nervik er usikker, setter han seg i bilen sammen med personen som ønsker å prøvekjøre.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Biltyveriproblemet peker mot Øst-Europa, ifølge forhandleren.

– Mange biler som stjeles, kan havne i Øst-Europa. Der blir noen benyttet som smuglerbiler, andre som vanlige familiebilder.

Det bekrefter også politiet:

– I større grad enn tidligere kan stjålne biler havne i Øst-Europa. Det er en trend vi har hatt en tid, og som vi er mer oppmerksomme på, sier Jostein Gravdal, politiførstebetjent i Gudbrandsdal.

Kreative

Nervik innrømmer at han ser an folk.

– Med den erfaringen vi etter hvert har tilegnet oss, er det naturlig for oss å se an «typen». Hvis jeg er usikker, så blir jeg med på prøvekjøringa.

Tyvene fremstår som både er smarte og kreative.

– De bruker en dummynøkkel og en PC til å knekke startsperren på bilen som er med å forhindre at bilen får drivstoff. Da får de bilen til å starte og gå, sier Nervik.

Flere saker fra Innlandet