Hopp til innhold

– Arbeidsgivere stiller for høye krav

Hver fjerde voksne person i Innlandet er uten skole eller jobb. – Arbeidsgivere utelukker søkere som kanskje bare trenger litt opplæring, sier Manpower-sjef.

Hver fjerde person mellom 18 og 67 i Hedmark og Oppland har verken jobb eller skoleplass.

Hver fjerde person mellom 18 og 67, er uten skoleplass eller jobb.

Hver fjerde uten skole og jobb.

Marit Torgersen ved Eidsiva Energi er spent før ansettelsen av ny arbeidskraft.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

I løpet av de neste årene skal Eidsiva satse tungt på fornybar energi. De skal snart ansette 20 ingeniører - og har et godt håp om at de skal klare å få de beste til Innlandet.

– Det skal bli veldig spennende å se. Frem til nå har vi greid å skaffe de folkene som vi har vært ute etter, men har nå store planer. Eidsiva konkurrerer på nasjonalt plan i forhold til de beste ingeniørene og sivilingeniørene, sier Marit Torgersen, direktør for konsernstab i Eidsiva Energi.

52. 000 utenfor

Hver fjerden uten skole og jobb

Tom Johansen, distriktssjef ved Manpower i Hedmark og Oppland, er ikke overrasket over at folk faller utenfor arbeidslivet.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Faglært eller ufaglært arbeidskraft. Mange arbeidsgivere har høye forventninger til personene de skal ansette.

Samtidig har nesten hver fjerde person mellom 18 og 67 år i Hedmark og Oppland verken skoleplass eller jobb. Ved inngengen av 2013 var det 52. 000 personer i arbeidsfør alder i Hedmark og Oppland, som sto utenfor arbeidslivet.

Det kommer frem i en kronikk i Østlendingen, skrevet av Bjørn Lien, fylkesdirektør i NAV Hedmark, Haavard Ingvaldsen, fylkesdirektør i NAV Oppland og Christl Kvam, regionsdirektør i NHO Innlandet.

Tallene inkluderer ikke sykmeldte.

Høye kostnader

Christl Kvam peker på lønnskostnadene i det norske arbedslivet. At det er 70 prosent høyere arbeidskraftkostnader i Norge enn hos våre handelspartnere.

– Det er en «missmach» mellom det arbeidsgivere krever og det mange søkere kan stille opp med. Det er forståelig at arbeidsgivere stiller høye krav, men de kan med fordel i større grad våge å satse på de nest beste fremfor de beste, sier Kvam.

– Høye krav

– Jeg vil ikke si at jeg er så veldig overrasket over disse tallene, sier Tom Johansen, distriktssjef ved Manpower i Hedmark og Oppland.

Han mener for mange arbeidsgivere stiller for høye krav når de skal ansette nye folk:

– De kan være veldig spesifikke når de skal ansette folk. De er veldig klare på hva de skal ha, og utelukker søkere som godt kunne gjort en meget god jobb med bare litt kursing og opplæring.

Koster ni milliarder

Hver fjerde uten jobb og skole

Roy Skaug ved NAV sier at arbeidsgivere stiller høye kompetansekrav.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

På NAV i Hamar møter de ofte arbeidssøkere som sliter med å komme innenfor, og det er mange i dag som sliter med å få den kompetansebakgrunnen de trenger for å kunne få seg jobb.

– Vi ser ofte at arbeidsgivere stiller høye kompetansekrav til dem som skal i stilling, og at mange sliter med å oppfylle disse kravene, sier avdelingsdirektør Roy Skaug.

Tall fra NAV viser at det koster opp til ni milliarder kroner å ha så mange stående utenfor arbeidsmarkedet. Med flere folk i arbeid kan store summer brukes på å øke regionens attraktivitet.

Lavere trinn

Det er ikke bare arbeidsgiverne eller NAV som har et ansvar. Også de som vil ha jobb må finne seg i at de ikke kan bli direktører fra første arbeidsdag:

– Trappetrinnene på innsiden er mye lavere enn trappetrinnene på utsida. hvis man er ute etter en spesiell stilling i en bedrift er det veldig greit å komme seg et sted på innsiden av bedriften og jobbe seg oppover, sier Tom Johansen ved Manpower.

Flere saker fra Innlandet