Hopp til innhold

Nekter for barnemishandling

Den unge moren fra Vestoppland, som er tiltalt for grov mishandling av sin egen
baby, avviste i dag alle anklager i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Ung mor forklarte seg i retten i dag.

Moren nektet all skyld i retten i dag.

Babyen var nesten tre uker gammel da den fikk så store skader at den har fått celebral parese og alvorlige motoriske handikap.

I retten i dag forklarte den tiltalte moren at skadene babyen har fått kan ha blitt påført da hun ved et uhell holdt på å miste barnet i bakken. Dette i en periode hun var svært sliten, og lett falt i søvn. Å skade sitt eget barn skal, ifølge kvinenns forklaring, være det aller siste hun kunne tenke seg å gjøre.

Barnevernet har overtatt babyen, og moren hevder hun er blitt offer for urettmessige anklager. Forklaringen hun kom med i retten i dag, har hun opprettholdt siden starten av prosessen.

Barnet fikk alvorlig hjerneskade, og kvinnen risikerer nå opp til ni års fengsel.

Hadde blødninger og hevelse i hjernen

Den tre uker gamle gutten ble i august i fjor innlagt på Lillehammer sykehus med blødninger og hevelser i hjernen.

Situasjonen var så alvorlig at han ble fraktet med helikopter til Rikshospitalet i Oslo hvor han ble lagt i respirator i fem døgn.

Det var legen ved rikshospitalet som kontaktet politiet på Lillehammer og ga beskjed om at skadene skyldtes alvorlig mishandling, antakeligvis hadde gutten blitt ristet kraftig, såkalt «Shaken baby syndrome»

Har fått varig mén

Skadene var så alvorlige at gutten har fått varige mén, som blant annet cerebral parese med psykomotoriske handicap, etter mishandlingen.

Begge foreldrene ble først siktet i saken, men barnets far ble sjekket ut av saken. Moren ble så tiltalt for straffelovens paragraf 228 og 232 for legemsfornærmelse mot en forsvarsløs person som førte til betydelige skader.

Mandag starter rettsaken mot moren i Sør-Gudbrandsdal tingrett, og det er satt av fem dager i retten.

Risikerer ni års fengsel

Strafferammen for overtredelse av § 228 er fengsel i inntil seks år. Men moren risikerer høyere straff, forklarer politiadvokat Lars Rune Ringvik

– Volden er utført under særdeles skjerpende omstendigheter, og straffen kan dermed forhøyes med inntil tre års fengsel, så strafferammen er på totalt ni års fengsel, sier Ringvik.

Vanskelig sak

Ringvik sier at dette er en type sak som er vanskelig sak å etterforske:

– Vi vet sjelden når hendelsen har skjedd. Dette er små barn som er innenfor husets vegger, og det er ofte få utenom egen familie som ser barna.

Politiadvokaten forklarer at begge foreldrene mistet foreldreretten for gutten da Rikshospitalet varslet om mulig mishandling. Barnevernet har omsorgen for gutten, og har opprettet sak mot foreldrene.

Lars Rune Ringvik, politiadvokat i Gudbrandsdalen politidistrikt

Politiadvokat Lars Rune Ringvik sier moren kan risikere ni års fengsel.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Krever millionerstatning

Moren kan også bli dømt til å betale flere millioner kroner i erstatning. Guttens bistandsadvokat, Liv Krukhoug, sier hun legger ned påstand om tiltalte må dømmes til å betale 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden i erstatning, siden mishandlingen har gjort gutten varig ufør.

– Erstatningsbeløpet tilsvarer i dag overkant av tre millioner kroner, men dette endrer seg ettersom satsene endres, forklarer Krokhoug.

Bistandsadvokaten vil også be om at gutten tilkjennes inntil 300 000 kroner i oppreisning.

Nekter straffskyld

Den tiltalte moren har det svært vanskelig, ifølge sin forvarer Eivor Øen.

– Hele situasjonen er kjempevanskelig for henne. Ikke bare har hun blitt fratatt sønnen sin, hun er i tillegg tiltalt for å ha skadet barnet sitt. Det er en stor byrde for henne, sier Øen.

Forsvareren sier at moren ikke erkjenner straffskyld, og nekter for å ha skadet sønnen sin.

– Jeg kommer til å be om full frifinnelse av moren, sier Øen.

Men forsvareren informerer at selv om moren skulle bli frikjent for vold mot sønnen sin i retten, er det barnevernet som avgjør om hun vil få tilbake omsorgsretten for barnet sitt.

Dødelig filleristing

Ifølge Folkehelseinstituttet dør rundt 40 spedbarn og småbarn under fire år plutselig og uventet hvert år.

De fleste av disse dør som følge av krybbedød (40 prosent), mens en til to dør av omsorgssvikt.

– De hyppigste skadene ved grov barnemishandling skyldes filleristing, ofte kombinert med stump vold, for eksempel dunking av hodet mot en bordplate. Det er vanskelig å ta inn over seg hvor voldelige foreldre og andre voksne kan være mot barna sine, har professor Torleiv Rognum ved Rettsmedisinsk institutt tidligere sagt til NRK.

Han har i over 30 år arbeidet med å obdusere døde barn, og forteller at en tredjedel av barna som utsettes for slik filleristing, dør.

Flere saker fra Innlandet