Hopp til innhold

– Dette bør gi menneskeheten en advarsel

Dersom kometen C/2013-A1 treffer Mars vil smellen tilsvare 75 milliarder Hiroshima-bomber. – Dette bør gi menneskeheten en advarsel, mener astronomiparet Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard, montasje
Foto: NASA/ Studio Vest

Mars

Røed Ødegård mener mars kan skifte farge dersom den rammes av kometen.

Foto: NASA

De to forbereder seg nå til det som kan bli tidenes krasj i verdensrommet.

– Det blir jo et helt utrolig skue. For dette har vi ikke sett maken til i vårt solsystem, sier de to.

– Kan bli farlig

Kometen C/2013-A1 er på vei mot Mars i rekordfart. Dersom den treffer planeten den 19. oktober 2014 vil den gi Mars en skikkelig blåveis . Lysglimtet er beregnet til å bli så sterkt at det kan være skadelig å se på uten beskyttelsesbriller.

– For dem som tilfeldigvis ser opp på himmelen akkurat da, kan det bli veldig, veldig farlig, sier forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes.

– At man må ha på seg solformørkelsesbriller for å se på et nedslag på Mars, det sier vel det aller meste, sier Knut Jørgen Røed Ødegård.

Den truende kometen C/2013-A1

Den truende kometen C/2013-A1.

Foto: NASA
– 75 mrd. Hiroshima-bomber er for lite

Astronomer som har gjort beregninger mener energien vil tilsvare 75 milliarder Hiroshima-bomber. Røed Ødegaard tror smellen blir større.

– Dette er et lavt estimat. Sannsynligvis vil energien være vesentlig større. Vi kan trolig snakke om eksplosjonskrefter 250 ganger mer enn det som utryddet dinosaurene på 65 millioner år siden, sier han.

Komet

Kometer er skitne snøballer av is og støv som for det meste kommer fra Orth-skyen langt ute i det dype rommet.

Foto: NASA
Vil se smellen fra Afrika

Nå planlegger astronomiparet hvordan de skal få best mulig utsikt, dersom kometen treffer Mars.

– Sjansen for at det blir en krasj er en til tolvhundre. Men blir det slik, må vi helt klart gjøre noen bevegelser, sier Sannes.

Og helst vil de to dra til et sted det er natt.

– Det er vanskelig å vite hvor det blir best utsikt. Men i sørlige deler av Afrika står Mars forholdsvis høyt på himmelen, mens det er natt. Så det er et aktuelt område for oss, sier han.

Tidenes internettbegivenhet

Sannes og Røed Ødegaard tror at også vi andre vil få med oss denne kjempesmellen.

– Dette blir tidenes største internettbegivenhet, sier de.

Men sjøl om sannsynligheten for en krasj har økt i det siste, så er jo sjansen tross alt ganske liten. Hvor sterkt håper Sannes og Røed Ødegaard at dette skjer, på en skala fra 1-10?

– Ja, håper man egentlig på en krasj, det er et godt spørsmål. Det vil jo bli veldig spektakulært, og det kan gå 500 millioner år til neste gang. Det er jo veldig lenge å vente, sier Sannes.

– Vi trenger en advarsel

Begge mener at dette vil gi menneskene en advarsel, og at det er bra.

– Dersom menneskeheten opplever dette, så vil det utløse en stor innsats for å beskytte vår egen planet mot tilsvarende hendelser. Så sånn sett er det bra for oss at vi får en slik intens påminnelse, sier Røed Ødegaard

– Det kan bli en stor oppvåkning for menneskeheten, dersom vi kan stå her på jorda og se dette enorme lyset på Mars, og se at dette kunne ha vært på vår jord. kanskje det er det som skal til for å skjønne at her er det på tide å gjøre noe, sier Sannes.

Flere saker fra Innlandet