Hopp til innhold

Både far og sønn fikk hjerteinfarkt under trening til Birken

De var begge godt trente og hadde gått birken en rekke ganger. Men så, på mindre enn to år, fikk både far og sønn fra Lillehammer hjerteinfarkt i skiløypa.

Morten Hjelmseth

Morten Hjelmseth fikk hjerteinfarkt i en alder av 34. I hans tilfelle var arv, litt for høyt kolesterol og stress årsaken.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Først fikk jeg vondt i hodet og i armen, og jeg klarte ikke å følge de to jeg gikk sammen med, forteller Morten Hjelmseth.

Etter hvert fikk han et voldsomt trykk i brystkassa, og fikk problemer med å bevege seg. Det var med nød og neppe han klarte å gå de siste kilometrene tilbake til bilen.


Det var hjerteinfarkt, i en alder av 34. God hjelp og helikopter til Ullevål sykehus ble redningen.


Var på jobb da beskjeden kom


Pappa Ivar var på jobb i sportsforretningen da beskjeden kom om at sønnen hadde fått hjerteinfarkt. Det ble en vond kveld for faren, for året før hadde han opplevd akkurat det samme selv.

– Det var en tung kveld, da begynte jeg å tenkte tilbake på det som hadde skjedd med meg, og det var fælt, forteller han.

Ivar Hjelmseth

Ivar Hjelmseth fikk selv hjerteinfarkt i skiløypa, og ble redd da sønnen fikk samme diagnose.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK


Både far og sønn har arvelige anlegg for infarkt, men var svært godt trent. Begge har sykla og gått Birken en rekke ganger.

– I mitt tilfelle skyldtes infarktet arv, litt for høyt kolesterol og stress. Og jeg tror at for mange er totaltbelastningen for høy i dag, mange har stressende jobber, og små barn. I tillegg skal de ha tid til å trene, forteller Morten.


– Har du hatt hjertetrøbbel bør du ikke å gå Birken

Jostein Grimsmo er avdelingsoverlege ved Feirinklinikken, og han har forska på Birkenløpere og går sjøl Birken. Mye trening er sunt, slår han fast. Men lytt til kroppen, og ta signaler og ubehag på alvor.

Jostein Grimsmo

Jostein Grimsmo anbefaler folk som har hatt hjertetrøbbel, til å ikke gå Birken.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Og har du først hatt hjertetrøbbel bør du kanskje ikke å gå birken, anbefaler han.

– Man vet at infarkt kan utløses ved hard belastning, og vi vet at det er økt risiko for hjerterytmeforstyrrelser hvis du allerede har hatt et infarkt. Du kan trene som du skal gå et mosjonsrenn, men helst ikke delta, sier han.

Hjelper andre


Nå har Ivar det travelt med å hjelpe andre som skal gå Birken. Selv har han kutta ut den tøffeste treninga, men har gått 200 mil i vinter.

Se Birkebeinerløypa minutt for minutt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg gikk Halv-birken forrige helg, men da gikk jeg kontrollert på pulsklokke. Selve Birkebeinerrennet har jeg kutta ut, forklarer han.


Sønnen Morten har fortsatt ambisjoner.

– Jeg ble anbefalt å ikke gå skirenn i vinter, men jeg er påmeldt på Birkebeinerrittet i høst, og håper jeg får lov å starte, sier han.

hjerteinfarkt, birkebeinerrennet, birken, hjertetrøbbel, skitrening

Far og sønn fikk hjerteinfarkt mens de trente til Birken

Flere saker fra Innlandet