Hopp til innhold

Ny vepseart funnet i Dokkadeltaet

Iallefall er den helt nyoppdaget, på verdensbasis, parasittvepsen copidosoma, som nylig ble funnet i Dokkadeltaet på grensa mellom Søndre og Nordre Land.

Veps, copidosoma

Ikke som den vanlige vepsen; Arten copidosoma har farge 'grønn metallic' og lengde 2 milimeter. Brodden er like lang.

Foto: Karsten Sund, Naturhistorisk Museum

– Dette er ganske fantastisk for Norge, sier Lars Ove Hansen, entomolog (insektforsker) fra Naturhistorisk museum.

Den lille, grønne vepsen er kun et par milimeter lang, men den har en ekstraordinær lang brodd, som skiller den fra andre vepsetyper. Brodden er nemlig like lang som selve kroppen.

– Dette er en viktig registrering, fordi det sier noe om hva slags biologisk mangfold vi har i Norge, forklarer Hansen.

Rikt biologisk mangfold

Lars Ove Hansen mener Dokkadeltaet er et spennende område med et rikt mangfold av biologiske arter, men at det var tilfeldig at arten ble funnet akkurat der.

Fra før er det oppdaget rundt 20.000 typer parasittveps på verdensbasis. Typen copidosoma som ble funnet på Dokkadeltaet ble funnet allerede i 2009, men ikke før i år oppdaget forskerne at typen aldri var registrert tidligere.

Lars Ove Hansen og George Japoshvili

Til venstre Lars Ove Hansen entomolog fra Naturhistorisk museum og George Japoshvili, vepseekspert og professor ved Landbruksuniversitet i Georgia. Han skal være verdens fremste ekspert på parasittveps.

Foto: Geir Randby / NRK

Parasitt

Vepsen copidosoma er også en parasitt, det vil si at den legger eggene sine i larver. "Verten" til copidosoma er trolig sommerfugllarver, og når egget kommer inn i vertsdyret sprekker det etter et par dager.

I følge Lars Ove Hansen kommer det deretter ut en masse larver, som begynner å spise opp verten innvendig. Vepselarven kommer deretter ut som ferdig veps etter en periode på puppestadiet.

Flere saker fra Innlandet