Hopp til innhold

Dobling i anmeldelse og dommer av seksuelle overgrep

De siste 20 årene har det vært mer enn en dobling av anmeldelser av seksuelle overgrep. Også antall domfellelser er doblet.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen har den siste tiden vært ukentlig i retten i forbindelse med overgrepssaker.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Hamar tinghus

Den siste tiden har flere overgrepssaker gått for retten i Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg er nokså jevnlig i retten med overgrepssaker, nå har det faktisk vært ukentlig, forteller bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Hun var bistandsadvokat i en overgrepssak som gått i Hamar tingrett, hvor en mann står tiltalt i tingretten for voldtekt av tre unge jenter, deriblant sin egen lillesøster. Denne uken skal hun i retten igjen i to overgrepssaker.

Større medieoppmerksomhet

I 1993 ble det anmeldt 2118 seksualforbrytelser i Norge. Nesten 20 år senere mottok politiet 4463 anmeldelser. Også antall anmeldelser av overgrep mot barn har økt, fra drøyt 500 i 1993 til nær 900 i 2011, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

En av årsakene til den markante økninga er at mange av sakene har fått stor oppmerksomhet i media, mener advokater og politi.

– Frykten for å oppsøke politi og hjelpeapparat er mye mindre. Samtidig har vi blitt mye bedre til å ta imot de som har blitt utsatt for slike overgrep, sier Kjell Kristian Ukkelberg, politiinspektør ved Hedmark politidistrikt.

Tilfeldig mediaoppmerksomhet

Bistandsadvokat Reiestad Hansen tror også medieomtalene av de store sakene bidrar til at flere tør å gå til anmeldelse, selv om hun synes det er litt tilfeldig hva media prioriterer.

– Noen ganger opplevde jeg det veldig sterkt, som når media var veldig opptatt av Øygard-saken samtidig som en av landets mest alvorlige overgrepssaker foregikk her på Hedmarken, sier hun, og sikter til elverumsingen som ble dømt til 15 års forvaring for å ha dopet ned og voldtatt fem kvinner.

Men Reiestad Hansen legger til at mediene har blitt flinkere til å ha fokus på de fornærmede i overgrepssaker, i stedet for å fokusere på tiltalte.

Var vanskelig å anmelde

Mari

Mari anmeldte Elverums-mannen for fem år siden, men først i fjor ble han pågrepet.

Foto: NRK

Ankesaken til den voldtektstiltalte elverumsingen pågår nå i lagmannsretten på Hamar. For fem år siden anmeldte Mari mannen som hun hevda hadde dopa henne og misbrukt henne seksuelt.

Hun sier det ikke var enkelt for henne å gå til anmeldelse. Det skjedde først da hun var på rusavvenning.

– Etter mange samtaler med fagpersonell fikk de overtalt meg til å anmelde han, sier Mari.

Den gangen fant ikke politiet nok bevis til å kunne ta ut tiltale.

– Det var forferdelig vondt. Jeg visste jo hva som hadde skjedd men følte at jeg ikke ble trodd. Jeg visste at flerre hadde blitt utsatt for det samme og var redd for at det skulle skje igjen mot andre, forteller Mari.

Har kostet mye

Men i fjor ble mannen pågrepet for å ha dopet ned og voldtatt Mari og flere andre kvinner etter politiet fant flere filmer hvor elverumsingen selv har filmet overgrepene.

I Sør-Østerdal tingrett ble han dømt til en av de strengeste dommene som er gitt i overgrepssaker.

– Endelig så kommer alt på bordet og han får forhåpentligvis straffen han fortjener, mens jeg får forhåpentligvis sjansen til å komme meg videre i livet, forklarer Mari.

Hun tror også at oppmerksomheten rundt flere overgrepssaker gjør at ofre blir tatt mer på alvor.

I dag fortsetter rettssaken mot elverumsingen som skal ha misbrukt Mari og de andre kvinnene. Mari sier rettssaken har kostet henne mye, men at hun er lettet den dag i dag.

Antall dommer også doblet

Økninga i antall anmeldelser har også ført til en tilsvarende økning i antall domfellelser for seksualforbrytelser.

I 1993 ble 433 personer straffet for seksuelle overgrep, nær 20 år seinere ble 955 straffet, hvorav 171 for overgrep mot barn.

Flere saker fra Innlandet