Hopp til innhold

Ikke slutt mellom oss, likevel?

Stig (49) og Gunn (42) var først kjærester, så fikk de barn og giftet seg. Seks år senere ble de skilt. I år skal de gifte seg, en gang til.

Gunn Eikeberg og Stig Simensen

Gunn Eikeberg og Stig Simensen fant tilbake til hverandre etter tre år. - Det trenger ikke være slutt fordi om det er slutt, smiler de.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Hamar, 1999: Gunn jobber turnus i en omsorgsbolig. Hun har ofte vakt på kveld og helg, på tider når Stig, som jobber på dagtid, har fri. Hvis Gunn har kveldsvakt lager hun middag før hun drar, men det er før Stig kommer hjem. Stig får stresset med å kjøre barn på ulike aktiviteter alene, og er i tillegg sliten etter jobb. Derfor kommer ofte Gunn hjem til oppvask på benken sånn i 23-tida på kvelden.

– Til slutt gikk det ikke lenger, forklarer Gunn.
– Vi hadde aldri tid til å sette oss ned å snakke sammen, og heller ikke gjøre ting sammen for å pleie forholdet. Vi ble rett og slett slukt av tidsklemma.


Hamar, 2013: I rekkehuset i sentrum er det varmt og hjemmekoselig. Kjøkkenet er smårotete på en trivelig måte, og på kjøleskapet henger nye og gamle bilder hulter til bulter. En hjertesjokolade-magnet som det står ”Jeg er glad i deg” på er strategisk plassert.


– Middagen er godt i gang, sier Stig Simensen, mens han snur på indrefileten i panna. Rundt ham styrer Gunn Eikeberg med potetene som bakes i steikeovnen.
– Kanskje dette krydderet kan passe, spør Gunn, og strekker seg over Stig. De ser litt på hverandre og ler. I bakgrunnen surrer en glad melodi på radioen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Her bor Stig og Gunn, sammen med deres felles datter Malin på 16. Fra før har Stig datteren Ida (25), og de har også en felles sønn, Kenneth (19), som er i militæret. Gunn er blond, smilende og rød i kinna, og Stig har litt skjegg med et lunt smil inni. Han smiler ofte, men får et ekstra glimt i øyet når han ser på Gunn.

Tidsklemma

Det var den velkjente tidsklemma som fikk overtaket på forholdet mellom Stig og Gunn da de gikk fra hverandre for 14 år siden. Avstanden mellom dem ble større og større, de pratet sjelden sammen og gjorde ingenting for å pleie forholdet. Til slutt innså begge at det ikke var noen vits lenger, og tok ut separasjon.


Gunn pakket med seg sakene sine, tok med seg bilen og Kenneth og flyttet til Nesbyen i Buskerud. Stig ble igjen i rekkehuset på Hamar med døtrene Ida og Malin. Da var Ida i tenårene, mens Malin fortsatt gikk i barnehagen.

Stig husker den tida godt.
– Det var tøft på mange måter, med meg og jentene. Gunn hadde fått bilen, så jeg plasserte Malin på sykkelen og fikk henne i barnehagen. I tillegg skulle jeg følge opp Ida, som var i en krevende alder, midt i puberteten.


Malin skulle også være sammen med mora, og sønnen Kenneth med faren. Derfor møttes de på halvveien mellom Hamar og Nesbyen, på en kafé. Akkurat det syntes Malin var en rar greie.


– Ja, det var litt merkelig. Jeg hadde vært sammen med den ene og skulle til den andre, og da lurte jeg jo litt på hva den andre skulle gjøre da jeg ikke var der, sier hun og ser ned.


Ikke alle separerte blir skilt

Torkild Lyngstad er demograf og førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Han jobber med skilsmissestatistikk, og har bred kunnskap om hvorfor folk skiller seg, hvem som skiller seg, hvilke aldersgrupper som skiller seg oftest og mye, mye mer. Men det han ikke kan si noe særlig om, er hvor mange av de som skiller seg, som blir sammen igjen.


– Det er vanskelig å si noe om dette ut fra statistikk, forteller han.

Han sier at den eneste statistikken som sier noe om hvorvidt folk finner sammen igjen, er at det er flere separasjoner enn skilsmisser i offentlig statistikk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Denne statistikken sier at ikke alle av de som velger å gå fra hverandre, gjør det for alltid. Alle som skiller seg må være separert ett år først. Noen velger deretter å skille seg, andre velger å finne sammen igjen, andre deretter igjen er separerte men tar aldri ut skilsmisse. Men det er vanskelig å si noe nøyaktig om dette, forklarer Lyngstad.


Gunn og Stig separerte seg først, og deretter skilte de seg. De fikk hjelp til å lage en god avtale rundt barna av Familievernkontoret på Hamar, men de var enige om hvordan de skulle gjøre det før de møtte til megling.


– Det falt seg naturlig, forteller Stig. Sønnen vår har alltid vært mammagutt, så han ble med Gunn til Nesbyen. Malin ville være her, så da satt jeg igjen med to jenter. Det var fint det, men også ganske tøft å ha ansvaret helt alene, sier han.


Stig og Gunn var skilt i tre år, men hadde jevnlig kontakt, først og fremst på grunn av barna. De kranglet ikke så mye, men på grunn av avstanden så de hverandre kun ved overlevering av barna.


Ikke slutt, likevel?

Geir Vik er familieterapeut og leder for Familievernkontoret på Otta, som drives av stiftelsen Kirkens Familievern. Han er opptatt av det som skjer mellom par som har det turbulent, og hvordan man kan møtes for å få til en god dialog. Ofte er det det samme som skal til mellom parter som har gått hver til sitt, men som etter en stund føler at det er mer å hente i det gamle forholdet.


– Ofte er det slik at når det skurrer på ett felt, føles det som hele forholdet går dårlig. Derfor forsøker vi å avgrense problemområdet, isolere det på en måte, forklarer en entusiastisk Geir Vik på klingende sørlandsdialekt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøleskapet til Gunn og Stig

'Gla i deg' er det sentrale budskapet på kjøleskapsdøra til Gunn og Stig.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Familieterapeuten har selv hjulpet mange par til å definere problemene sine, og deretter begrense dem til bare å være problemer på akkurat det feltet.

- For eksempel er det mange par som har problemer med at den ene er vant til å krangle hvis det er uenigheter, mens den andre «feier ting under teppet”. Da kan det oppstå trøbbel. Derfor må man snakke om selve problemet, og ikke gjøre resten av forholdet vanskelig.

Slik var det også for Gunn og Stig. Gunn følte at hun ikke fikk nok oppmerksomhet fra Stig, og begge gikk i full jobb og så lite til hverandre. Det at de aldri fikk snakket skikkelig sammen, gjorde at de heller ikke fikk satt ord på følelsene. Dermed forsvant fundamentet i forholdet. I følge Gunn var det mest hennes skyld at det ble slutt, at det var noe hun ville. Stig på sin side hadde hele tiden tenkt at de kom til å bli sammen igjen.

Forståelse for at den andre er som den er

Ifølge Geir Vik er det viktig at dialogen mellom partnerne kan føre til at de aksepterer hverandres ulikheter. På denne måten kan man skape forståelse der man opplever å møte motstand, blir misforstått eller blir møtt av en sur kommentar.

Slike reaksjoner kommer sjelden som følge av ondskap eller negativitet fra den andre, det kan hende man rett og slett oppfatter en situasjon forskjellig.

– Denne erkjennelsen trengs for å finne sammen igjen på en annen måte enn før, sier familieterapeuten.

Han sier at gode og respektfulle dialoger vil kunne bidra til at par kan se hvordan de kan møte det den andre trenger følelsesmessig.

– Nettopp det at de viser hverandre at de faktisk gjør viser hverandre denne respekten, skaper ny tillit og håp om ei felles framtid, sier Vik.

For Gunn og Stig tok kommunikasjonen seg opp igjen da de ble boende i samme by. Gunn valgte å flytte tilbake til Hamar etter et par år i Nesbyen, noe som gjorde logistikken rundt barna enklere. Dermed begynte Stig og Gunn gradvis å se mer til hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Malin Eikeberg Simensen, Gunn Eikeberg, Stig Simensen

Malin (16) er fornøyd med at foreldrene igjen bor under samme tak.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Etter en tur på byen kunne jeg like gjerne havne hos Gunn som hos meg selv, gliser Stig, og forteller at de også begynte å gå på date med hverandre igjen.
– Men det begynte jo først med at vi møttes på barnehagemøter og møter på skolen og slik, da, ler han.

På Gjøvik jobber Kirsten Bakke som leder på Familievernkontoret. Hun sier at de en sjelden gang blir oppsøkt av skilte par som ønsker å bli sammen igjen. Bakke mener det er viktig at paret da ser på hvorfor det ble slutt, og at de deretter går prater om det.

– De møter helt klart noen utfordringer, men det viktigste er at man snakker om årsaken til bruddet. Deretter må man se framover, og snakke om hva som kan gjøres for at man ikke havner i det samme uføret, mener hun.

Bakke nevner spesielt utroskap, og at dette er noe man må ta stilling til om man kan leve med. Da er det ifølge Bakke viktig at begge parter legger dette bak seg. I tillegg må ønsket om å bli kjærester igjen, være tilstede.

– Det er vel ingen av oss som jobber her som har tro på at et forhold kan fungere dersom man ikke har et grunnleggende ønske om å være sammen. Det er også sjelden at et forhold holder på sikt dersom man bare blir sammen igjen på grunn av barna, sier hun.

Tiden var problemet

For Stig og Gunn var hovedproblemet at de ikke hadde tid til forholdet og hverandre. Men de hadde hele tiden et ønske om å være sammen. Følelsen av at de to hørte sammen, hadde ikke forsvunnet.

– Vi hører jo sammen, sier Gunn og ler mens hun skjærer opp paprika. Malin følger med på samtalen fra gangen. Hun blir litt rød i toppen og ser ned i gulvet, men smiler hun og.


– Det var en deilig periode da vi begynte å gå ut med hverandre igjen. Litt som å være ung igjen, sier Gunn, mens hun ser på Stig og smiler lurt.

Ifølge Bakke bør to personer som ønsker å bli kjærester igjen, se om det finnes en grunnleggende respekt for hverandre.

– Det å kunne godta at partneren har en annen mening, og ikke nødvendigvis eie sannheten, må være på plass for at forholdet skal ha en sjanse, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Stig og Gunn har snart vært samboere i ti år etter at de ble kjærester på ny i 2003. Gunn forteller at de har fått en helt annen dialog etter at de bli sammen igjen.

– Vi prater sammen på en annen måte, og tar oss tid til det.

Paret har planene klare for framtida. Gunn holder på med videreutdanning som yrkesfaglærer for å slippe turnusarbeid. Fordi Stig er sju år eldre, vil han gå av med pensjon lenge før henne.

Når Gunn ikke lenger jobber turnus, vil de få tid sammen i helger, ferier og høytider. Paret har også begynt å dra på turer sammen, bare de to. Kielferga har vært besøkt flere ganger, og Gunn har vært med Stig på motorsykkelturer. Hun sitter bakpå, og det er helt bevisst.

– Da kan vi prate sammen mens vi kjører. Det er veldig hyggelig, smiler hun.

Gunn Eikeberg og Stig Simensen

- Vi har blitt opptatt av å bruke tid på hverandre, sier paret Eikeberg/Simensen, som ser nyforelska ut den dag i dag.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK


Gunn har til og med blitt med på å overnatte i telt på slike motorsykkelturer.

– Jeg har vært med noen ganger, og begynt å like det. Men jeg skal innrømme at jeg liker å sminke og pynte meg litt, og det er jo ikke alltid så lett i et telt. Heldigvis finnes det våtservietter, og det er bra, ler Gunn.

Paret har det så bra at de har bestemt seg for å styrke rammene rundt forholdet: De skal gifte seg på ny. Det skal skje i forbindelse med at Stig fyller 50 år i februar.

– Men det blir ikke noen hvit kjole denne gangen altså, sier Gunn, før hun setter seg ved bordet der Malin har dekket til felles middag for hele familien.

Flere saker fra Innlandet