Hopp til innhold

Opplev Mjøsa i gammel mjølkefabrikk

Norges største innsjø skal nå få sitt eget opplevelsessenter. Om to år åpnes dørene til «Mjøsas Ark» for publikum.

Mjøsa nord for Gjøvik

Isen legger seg på Mjøsa, her nord for Gjøvik. I 2015 får innsjøen sitt eget opplevelsessenter.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– «Mjøsas Ark» er ideen om å lage et sted som formidler Mjøsas historie, både kultur- og naturhistorie, forteller Arne Julsrud Berg, direktør for Mjøsmuseet.

– Dramatisk og spennende

Norges største innsjø følger nå i fotsporene til mange andre landemerker, og får sitt eget opplevelsessenter.

Den store blå kjempen er 10.7 mil på strømpelesten, målt fra Minnesund i sør til Lillehammer i nord, og 453 meter på det dypeste. Det er med andre ord nok å ta av.

– Vi tror det er viktig å fortelle historia om denne flotte innsjøen vår, det er mye dramatisk og spennende som har skjedd, for eksempel fra båttrafikkens tid. Det er også viktig å fortelle historien om at det holdt på å gå veldig galt med Mjøsa.

På 70-tallet ble Mjøsaksjonen iverksatt. Utslipp fra industri og jordbruk gikk rett ut i vannet, noe som førte til stor forurensing og algevekst. Med flere kloakkrenseanlegg, anlegg for håndtering av husdyrgjødsel i jordbruket og holdningsskapende arbeid snudde trenden.

Planene om å få på plass et senter er ikke nye, allerede for ti år siden ble planene til. Våren 2015 skal senteret stå klart til å ta imot nysgjerrige besøkende.

– Fartsåre og matkammer

I den tidligere mjølkefabrikken på Kapp i Østre Toten skal 700 kvadratmeter etter hvert huse beretninger om Mjøsas liv.

Prosjektet finansieres med tre millioner kroner hentet fra statsbudsjettet, og tre millioner fra kommunen.

– Jeg mener det er viktig for historien og framtida at vi har et sted som kan vise oss betydningen av Mjøsa, både som fartsåre og matkammer, sier ordfører i Østre Toten Hans Seierstad.

Senteret skal ikke bare tilby de besøkende teori og den «tradisjonelle museumsopplevelsen».

– Vi vil at folk skal hoppe ut i vannet og bade om sommeren, eller bli med Skibladner ut på tur. Det er også planer om en båtskole, det blir altså en aktivitetsdel i tillegg til utstillingen, sier Julsrud Berg entusiastisk.

Mjøsa nord for Gjøvik
Foto: Stein S. Eide / NRK

Flere saker fra Innlandet