Hopp til innhold

– Sett grenser for barnas mobilbruk

Bruken av smarttelefoner og nettbrett øker kraftig, også blant barn og unge. Dette bekymrer fagmiljøene, som opplever at flere er i risikosonen for å bli avhengige av spill og sosiale medier.

Andreas Stokke Trondsrud og Frida Haraldseth

Andreas Stokke Trondsrud (11) og Frida Haraldseth (11) har begge mobiltelefon, og har klare regler hjemme for når de må legge den fra seg.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg må legge fra meg telefonen når vi skal spise middag, også får jeg ikke lov å ha den med meg på rommet når jeg skal legge meg, forklarer Frida Haraldseth.

Bruken av smarttelefon og nettbrett øker kraftig blant barn og unge, det gjelder også for elevene på Prestrud skole i Hamar. Frida og klassekamerat Andreas Stokke Trondsrud har begge egen mobiltelefon, i likhet med de fleste elevene i klassen.

Men begge to har klare regler å forholde seg til både på skolen og hjemme for bruken av telefonen.

Ødelegger konsentrasjonen

Anita Seterlien Olsson

Anita Seterlien Olsson oppfordrer foreldre til å sette grenser for barns bruk av mobiltelefon.

Foto: Monica Rikoll / NRK

For fagmiljøene er bekymret over den økende bruken av mobiltelefon hos barn og unge. Tall fra TNS Gallup viser at en fjerdedel av alle barn mellom 3 og 11 år har egen smarttelefon.

Anita Seterlien Olsson er miljøarbeider ved Eidskog ungdomsskole i Hedmark og frivillig i Voksne for Barn. På skolen har hun observert at mobiltelefonen er den mest populære friminuttsaktiviteten blant elevene.

– I friminuttene sitter stort sett alle elevene med mobilen eller nettbrett fremme, og er opptatt av hva som skjer der, enten de kommuniserer med hverandre eller spiller, sier Olsson.

Men mobiltelefonene kan også gå ut over elevenes konsentrasjon i timene, hvor de ikke får lov til å sitte med telefonen foran seg. Nysgjerrigheten på om noen har kommentert en Facebook-status eller lysten til å komme et nivå videre på et spill gjør at mange har tankene sine et helt annet sted enn på hva som foregår i undervisningen.

– Det er mange som blir urolige i klasserommet fordi de ikke kan sitte med telefonen. I mitt arbeid har jeg sett at det er kjempereaksjoner hos elevene hvis de skulle bli fratatt telefonen i timene, forklarer Olsson.

Hun forteller at mange av elevene er trøtte og slitne fordi de ikke klarer å la telefonen ligge om natten.

Barn bruker iphone

Overdreven mobilbruk kan føre til forstyrret søvnmønster og dårligere konsentrasjon.

Foto: NRK

Kan utvikle avhengighet

Olsson sier hun har opplevd tilfeller hvor ungdommer er i risikosonen for å utvikle en avhengighet til mobiltelefonen, enten gjennom spill eller sosiale medier, og som ikke klarer å sette grenser for bruken.

– Vi ser at barna er mindre tilstedeværende og sitter med ansiktet ned i skjermen, helt oppslukt i sin digitale verden, sier hun.

På ungdomshuset har jeg sett at den gode, gammeldagse klininga blir borte, i stedet sitter tenåringene og flørter med hverandre på telefon.

Anita Seterlien Olsson

Hun sier mange av ungdommene preges psykisk av å hele tiden være tilgjengelige på telefonen.

– De lever i en stressituasjon, hvor de er i konstant kommunikasjon med noen andre. Evnen til å slå seg til ro i sin egen tankeverden med fri tankeflyt blir mer og mer borte i ekstreme tilfeller, forklarer Olsson.

Hun etterlyser dermed en større bevisstgjøring av mobilbruk og avhengighet hos voksne.

– Foreldrene må sette grenser for når man skal legge fra seg eller skru av telefonen. For eksempel under måltider og på nattetid.

Men Olson legger til at foreldrene også må sette grenser for egen mobilbruk.

Tidsbruken kommer ut av kontroll

Avhengighet av sosiale medier, internett og mobiltelefonen er nye begreper, og det er ikke gjort noen studier på hvordan dette kan behandles.

Eli Torild. H. Bu er psykologspesialist hos Stiftelsen Bergensklinikkene og behandler unge dataspillavhengige mellom 12 og 20 år. Dette er en del av et behandlingsprosjekt i samarbeid med Borgestadklinikken.

Hun sier man kan se noen fellestrekk ved dataspillavhengighet mobilavhengighet, spesielt med hensyn til tidsbruken.

– Dataspillavhengige blir oppslukt i den virtuelle spillverdenen. De kutter ut andre ting som de vet de burde gjøre, og mange gjør det dårligere på skolen eller dropper helt ut fordi de bruker all tid på å spille, forklarer Bu.

De som er avhengige av å spille ser konsekvensene av at de bruker så mye tid på å spille, men de ser ikke på konsekvensene som et problem ifølge Bu.

– De fortsetter å spille fordi de synes det er gøy eller fordi spillene har en viktig sosial funksjon eller fordi spillene er en virkelighetsflukt, sier Bu, og legger til at det ar mange ulike årsaker til at barn og unge blir avhengige av dataspill.

Spillavhengighet

Avhengighet av mobil og internett kan minne om dataspillavhengighet.

Foto: NRK

Viktig å forhandle med barna

Bu sier det er viktig å forhandle med barna om tidsbruken på dataspill, og også for mobilbruken.

– Hvis du tar spillene fra dem, vil dataspillavhengige barn reagere noe aggressivt. Ungdommen vil gjerne bestemme selv og ha sin frihet til å for eksempel spille. Tar du fra dem spillene vil de ikke godta det uten videre.

I stedet bør foreldrene bli enige om en timeplan for dataspill.

– For eksempel kan man bli enige om det kun er lov å spille dataspill i maks to timer på hverdager, mot at man får spille fritt i helgene, forklarer Bu.

Det samme kan også gjøres i forhold til bruken av mobiltelefon, hvor foreldre sammen med barna setter klare regler for når telefonen skal ligge i fred.

– Bruker ikke telefonene så mye

11-åringene Frida og Andreas sier de har en grense for mye penger de kan bruke på telefonen, og at de derfor stort sett bruker telefonen til å ringe og sende meldinger.

– Jeg bruker ikke telefonen til å gå på internett, jeg har ikke spurt om å få lov heller. Jeg bruker egentlig ikke telefonen så ofte, jeg sender ikke så mange meldinger til venner og sånn, sier Andreas.

Frida sier hun bruker telefonen litt oftere, og sender gjerne meldinger og ringer til venninner før og etter skolen. Verken hun eller Andreas har lov til å bruke mobilen når de skal spise middag, men det synes de er helt greit.

– Jeg tror ingen andre i klassen får lov til å ha med mobilen når de skal spise heller, sier de.

Frida Haraldseth og Andreas Stokke Trondsrud

Frida og Andreas får ikke lov til å ha med seg telefonen når de skal spise middag hjemme.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Flere saker fra Innlandet