Hopp til innhold

Like mange øyeskader som før pinneforbudet

Selv om skadetallene totalt har gått ned etter forbudet mot pinneraketter, er det fortsatt svært mange som får et ublidt møte med det nye året.

Nyttårsaften

I fjor ble syv personer i Hedmark og oppland skadet under nyttårsfeiringen. Stadig flere personer pådrar seg øyeskader.

Foto: Rolf Løken

Rigman Pents

Rigman Pents maner til forsiktighet.

Foto: Lars Eie / NRK

– Man må ikke glemme at det er sprengstoff man holder på med – akkurat som dynamitt. Og da må man ta de forbeholdene som er, både med tanke på å forberede utskytingssted og det å tenke på hvor rakettene ramler ned, sier Rigman Pents, avdelingsleder for forebygging ved Elverum brannstasjon.

Flere øyeskader

Selv om myndighetene har bestrebet seg for å få ned øyeskadene er det nå en urovekkende utvikling på landsbasis.

Siri Hagehaugen

Siri Hagehaugen sier utviklingen i antall øyeskader, går i feil retning.

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

– Det vi særlig er opptatt av er øyeskadene som er spesielt alvorlig. De to første årene etter at pinneforbudet ble innført, greide vi å halvere skadetallene. Men dessverre er det nå gått opp til det samme nivået som før pinnerakettforbudet ble innført, forteller Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ikke alle nordmenn bryr seg om forbudet. Ifølge grensetollen på Svinesund er det gjort store beslag av pinneraketter i år.

Varierende tall

To personer i Hedmark ble under fjorårets feiring skadd, uavhengig av skade, som følger av fyrverkeri, mens i Oppland ble fem personer skadd.

Pents ved Elverum brannstasjon mener dét skyldes tilfeldigheter.

– Slike tall skifter fra år til år. Generelt virker det imidlertid som om folk er blitt litt flinkere til å håndtere fyrverkeri. Og utsalgsstedene er blitt mye flinkere til å gi ut vernebriller sammen med fyrverkeriet, sier han.

Reduksjon

I fjor sendte vi nordmenn over 2500 tonn eksplosiver opp i lufta, til en verdi av over 30 millioner kroner. Dette er nok så stabile tall, men fra 2008 var det store endinger i nyttårsfeiringen da pinneraketten ble ulovlig.

Siden da har de totale skadene gått ned hele to tredjedeler, fra 155 til rundt 60 skadde.

I håp om en skadefri nyttårsaften, får du også i år høre de gode, gamle reglene.

– Forbered fyrverkerioppskytning i god tid. Les bruksanvisningen nøye. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte. Hold god avstand. Og så hører ikke alkohol og fyrverkeri sammen.

Flere saker fra Innlandet