Hopp til innhold
IS-flagg
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Terrorgruppa IS

Oppsummert

Den islamske stat (IS) er en jihadistgruppe som kjempet for en egen islamsk statsdannelse i Midtøsten. Gruppa ble etablert i 2013 og erobret store landområder i Irak og Syria. I 2020 ble områdene gjenerobret og gruppas medlemmer drevet på flukt.

  • Svensk IS-kriger dømt til fengsel – voldtok barnebrud 100 ganger

    En svensk IS-kriger som giftet seg med et barn i Syria er dømt til 10 års fengsel i Sverige, skriver Expressen.

    Mannen skal ha voldtatt sin barnebrud rundt 100 ganger. Den 12 år gamle jenta var datter av en svensk kvinne, som også hadde tilsluttet seg IS.

    Barnets mor er dømt til 6 år og 10 måneder for menneskehandel og medvirkning til voldtekt.

    Den svenske kvinnen skal tidligere ha vært gift med en Al Qaida-topp i Irak, som ble drept i 2008.

  • Säpo: – Terrormistenkte kobles til IS i Somalia

    Personene som ble pågrepet i Tyresö i Sverige torsdag har koblinger til IS i Somalia, sier det svenske sikkerhetspolitiet Säpo til SVT.

    – Vi har kunnet fastslå at det er koblinger til IS i Somalia, sier Fredrik Hallström, operativ direktør i Säpo.

    Totalt fire personer ble pågrepet og sitter nå i varetekt etter politiaksjoner på flere ulike adresser i Stockholm-området. Personene er mistenkt for grove våpenlovbrudd og forberedelse til terrorhandlinger.

  • Syriske soldater drept i IS-angrep

    Ni syriske soldater ble drept i et angrep utført av jihadister fra ekstremistgruppen IS i Badia-ørkenen tirsdag, sier observatørgruppen SOHR.

    Ytterligere tre soldater ble såret i angrepet, som skjedde øst i provinsen Hama i det sentrale Syria, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

    IS har trappet opp angrepene i Syria de siste månedene, særlig i Badia-ørkenen, som strekker seg fra utkanten av hovedstaden Damaskus til grensen mot Irak.

    SOHR sier IS-ekstremister 2. februar drepte fem soldater av styrker som støtter Bashar al-Assads regjering. 9. januar ble minst 14 regjeringssoldater drept øst i provinsen Homs, ifølge den London-baserte observatørgruppen, som baserer sine rapporter på et nettverk av kilder i Syria.

    (NTB)

  • Svensk IS-kvinne begjært varetektsfengslet for folkemord

    Påtalemyndigheten i Sverige vil varetektsfengsle en kvinne som anklages for folkemord mot folkegruppen jesidier. Fra før er hun dømt for tilknytning til IS.

    Kvinnen i 50-årene fra det vestlige Sverige mistenkes for å ha begått folkemord i den syriske byen Raqqa, melder Sveriges Radio (SR).

    Påtalemyndigheten opplyser ikke i detalj hva kvinnen skal ha gjort, men det både voksne og barn skal være blant ofrene. Dette skal ha skjedd mellom 2014 og 2016. Kvinnen nekter straffskyld.

    Hun ble i 2022 dømt for seks års fengsel for grove krigsforbrytelser etter at hennes tolv år gamle sønn ble rekruttert som barnesoldat for terrororganisasjonen IS.

    Hvis kvinnen blir tiltalt, er det første gang i svensk sammenheng at en hjemvendt IS-tilknyttet person stilles for retten for folkemord mot jesidiene, melder SR.

    Kvinnen framstilles for varetektsfengsling i Stockholm fredag.

    (NTB)

  • Over 300 IS-mistenkte pågrepet i Tyrkia

    Tyrkiske myndigheter har pågrepet 304 personer mistenkt for å ha tilknytning til ekstremistgruppen IS i en storaksjon i 32 provinser.

    Flertallet av de mistenkte ble pågrepet i Tyrkias tre største byer Ankara, Istanbul og Izmir, opplyser innenriksminister Ali Yerlikaya fredag.

    – For folks fred og samhold vil vi ikke tillate en eneste terrorist å åpne sine øyne. Vi fortsetter kampen med intens innsats fra våre sikkerhetsstyrker, sier han.

    IS kontrollerte en tredel av Irak og Syria da de var på sitt største i 2014. Selv om de siden har mistet alt territoriet og det meste av makten de hadde, påtar gruppen seg fortsatt ansvaret for flere terrorangrep.

    Gruppen har utført flere angrep i Tyrkia, inkludert på en nattklubb i Istanbul 1. januar 2017, der 39 mennesker ble drept.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no