Hopp til innhold
Rettsbehandling av terrordømte Anders Behring Breiviks krav om prøveløslatelse
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Breivik i fengsel

Oppsummert

Anders Behring Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Breivik begjærte seg løslatt i januar 2022, men fikk ikke medhold i retten.

  • Ny Breivik-vurdering: Fortsatt ekstrem risiko for fullstendig grenseløs vold

    Det er ingen holdepunkter for at voldsrisikoen er redusert, tolv år etter 22. juli-terroren, ifølge psykiaterne som har undersøkt Anders Behring Breivik.

    – Det er fortsatt en helt ekstrem risiko for fullstendig grenseløs vold, sa advokat Andreas Hjetland fra Regjeringsadvokaten da han oppsummerte den foreløpig siste risikovurderingen av Anders Behring Breivik fra våren og sommeren i fjor.

    Behandlingen av søksmålet Breivik har anlagt mot staten, er inne i sin andre dag. Den terrordømte 44-åringen skal etter planen forklare seg senere tirsdag.

    (NTB)

  • Breivik hevder han har prøvd å ta livet sitt i fengsel

    Anders Behring Breivik har igjen saksøkt staten. Ifølge hans forsvarer har den terrordømte nordmannen forsøkt å ta sitt eget liv innenfor fengselsmurene.

  • Advokat: – Behring Breivik har soningsskader

    Advokat Øystein Storrvik mener Anders Behring Breivik har fått soningsskader etter å ha sittet i isolasjon i mer enn 11 år.

    Det går frem av sluttinnlegget advokaten har lagt frem foran rettssaken 22. juli-terroristen har anlagt mot staten.

    I sluttinnlegget skriver Storrvik at isolasjonen er en psykisk belastning for Behring Breivik, og at det har ført til at han har blitt suicidal.

  • Vanskelig å se for seg forsvarlige lettelser i Breiviks soningsforhold, mener regjeringsadvokaten

    I sluttinnlegget som Regjeringsadvokaten har sendt til Oslo tingrett, går det fram at myndighetene ikke mener Anders Behring Breivik har urimelige soningsvilkår.

    Partene i den sivile saken som Breivik har anlagt mot staten, hadde onsdag frist med å sende sine sluttinnlegg til Oslo tingrett.

    Av regjeringsadvokatens argumentasjon går det fram at myndighetene ikke er enig i Breiviks framstilling om at hans soningsforhold bryter med menneskerettighetene.

  • Ny rettssak for Anders Behring Breivik om prøveløslatelse i juni neste år

    I juni søkte terrordømte Anders Behring Breivik om prøveløslatelse. Nå er det klart at rettssaken går i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i juni neste år.

    Rettssaken starter 18. juni og varer til 20. juni, kommer det fram av berammingslisten til Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

    Tingretten bekrefter overfor NTB at datoene er spikret, og at det ikke er snakk om en forhåndsberamming. Det er ikke oppgitt på hvilket av rettsstedene til tingretten rettssaken vil gå.

    Anders Behring Breivik, dømt for terroren 22. juli 2011, soner dommen på 21 års forvaring i Ringerike fengsel ved Tyrifjorden.

    Det var 10. juni i år at Breivik igjen søkte om prøveløslatelse. Han søkte også om prøveløslatelse etter at minstetiden på 10 år hadde løpt ut. Denne ble behandlet over tre dager i en rettssak i Telemark tingrett i Skien fengsel i januar 2022, der Breivik sonet da.

  • Breivik flyttet til nytt fengsel

    Terrordømte Anders Behring Breivik er flyttet fra Skien fengsel til Ringerike fengsel hvor han skal fortsette soningen. Flyttingen skjedde tirsdag, skriver Aftenposten.

    Breivik ble flyttet fra Ila fengsel til Telemark fengsel i Skien høsten 2013. Nå skal han altså fortsette soningen i Ringerike fengsel, som i likhet med Skien har en egen avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

    Ringerike fengsel ligger ved Tyrifjorden, der også Utøya ligger. Det er omtrent en mil i luftlinje mellom fengselet og øya der Breivik drepte 69 personer i 2011.

  • Breivik flyttes fra Skien fengsel

    Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel.

    Formålet med flyttingen, som har vært vurdert over lengre tid, er i hovedsak at domfelte har gjennomført straffen i samme avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i mange år, og at det av den grunn vil være hensiktsmessig med et miljøskift, skriver Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i en pressemelding.

    Også Ringerike fengsel har en avdeling med svært høyt sikkerhetsnivå. Breivik vil dermed få tilsvarende soningsforhold som han har hatt til nå.

    KDI opplyser at overføringen vil skje i nær fremtid, men på grunn av sikkerhetsmessige årsaker og personvernhensyn gis det ikke mer konrete opplysninger.

    Nasjonal støttegruppe etter 22. juli har blitt informert, skriver KDI.

  • Breivik anker prøveløslatelse-nei

    Anders Behring Breivik anker avslaget på prøveløslatelse. Det opplyser forsvarer Øystein Storrvik til NRK. Telemark tingrett avslo tirsdag Breiviks begjæring om løslatelse etter å ha sonet minstetiden på 10 år av forvaringsdommen på 21 år.

  • Breivik blir ikke løslatt

    Telemark tingrett har avvist Anders Behring Breiviks begjæring om å bli prøveløslatt. Dommen var enstemmig.

    Han fikk dermed ikke medhold i sin begjæring om å bli løslatt etter å ha sonet minstetiden på 10 år av sin dom på 21 års forvaring.

  • Trusselmelding mot Skien fengsel

    Politiet mottok torsdag ettermiddag en uspesifikk trusselmelding rettet mot Skien fengsel, melder politiet i en pressemelding.

    Det er i Skien fengsel at terrordømte Anders Behring Breivik soner 21 års forvaring. I fengselet har det denne uka pågått en rettsak om han skal prøveløslates eller ikke.

    Trusselen kom via telefon klokka 13.40 i dag. Politiet ønsker ikke å kommentere hva trusselen inneholdt, men opplyser at de har hatt en aksjon mot fengselet siden meldingen ble mottatt.

    – Vi vurderer det ikke slik at det har vært noen fare for de som har vært inne i fengselet, opplyser operasjonsleder Øystein Eikedalen i meldingen.

    Operasjonen er i ferd med å avsluttes, og politiet vil etterforske hvem som sto bak trusselen.

Forklarer-video om Breivik-rettssak

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no