skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
bakgrunn_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Bakgrunn Sist oppdatert 13:20
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sverige i sorg over æresdrapet

Æresdrapet på den unge kurdiske kvinnen Fadime er en tragedie både for familien, kurderne og hele det svenske samfunnet.

Publisert 23.01.2002 14:37. Oppdatert 23.01.2002 19:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen.

Faren tilstod tirsdag at han hadde drept Fadime. Blant kurdere og andre vekket det sterke reaksjoner.

- Det er en tragedie for kurderne og oss alle, sa Kurdo Baksi, som kjente den drepte kvinnen og hennes familie.

- Det kurdiske samfunnet har gjort alt det har kunnet for at et nytt kurdermord ikke skulle skje, sa han, samtidig som han uttrykte frykt for at saken vil føre til en ren kurderjakt i Sverige.

Den kurdiske kvinnen Fadime ble skutt og drept i sin søsters leilighet i Uppsala mandag kveld. (Arkivfoto: Scanpix/Jörgen Hagelqvist)
- Det viktigte nå er å forklare at synet på kvinnen ikke er en kurdisk patent. Det er ikke bra noen steder i verden. I Midtøsten og Kurdistan er det patriarkalske samfunnet mye sterkere enn i Sverige, la han til.

Ansikt utad

For mange kurdiske kvinner i Sverige var Fadime deres eget ansikt utad. Da hun ble drept, hadde hun levd med hemmelig identitet i flere år, skjult for familien, og hun hadde flere ganger åpent stått fram med sin historie i mediene.

I 1998 ble faren og hennes bror dømt for å ha truet henne på livet for å ha vanæret familien ved å ha en svensk kjæreste. Under rettssaken kom det fram at hun hadde politianmeldt faren for å gjøre samfunnet oppmerksom på problemet med æresdrap.

Og Sverige fikk en brutal påminnelse om det samme problemet allerede året etter, da en en 19 år gammel svensk-kurdiske kvinne ble drept av sin egen familie mens hun var på ferie i den kurdiske delen av Irak. Familien mente hun hadde brakt skam over dem gjennom sin omgang med svenske menn.

Den 56 år gamle faren til Fadime ble onsdag fremstilt for fengsling i Uppsala Tingsrätt. (Foto: Scanpix/Hans E. Ericson)

Knust

Drapet mandag gjorde derfor sterkt inntrykk på den svenske integrasjonsministeren Mona Sahlin.

- Regjeringen er vel kjent med problemet med æresdrap, og vil nå vurdere å endre lovgivningen for å gi utsatte innvandrerkvinner bedre beskyttelse, sa Sahlin.

Som for øvrig selv hadde møtt Fadime flere ganger, og la til at hun var knust av sorg over Fadimes død, som hun altså ikke hadde klart å forhindre.

Uakseptabelt

Også Norges kommunalminister Erna Solberg mener at det nå må fokuseres på øyeblikkelig hjelp til innvandrerkvinner i Fadimes situasjon.

- Æresdrapet i Sverige og lignende tilfeller vi har sett i Norge, bryter med det vi som land og nasjon står for. Det er en praksis vi ikke kan akseptere, sa hun i Stortingets spontane spørretime onsdag.

-Vår grense for tolerense for mangfold brytes når individuelle rettigheter krenkes, la hun til.

Og viste til at regjeringen arbeider med både kortsiktige og mer langsiktige tiltak for å gjøre hjelpeapparetet og integreringspolitikken bedre i stand til å hjelpe kvinner som Fadime.

Varsel

Også Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg mener at holdningene som mandag utløste drapet på Fadime, også finnes i Norge, og mener drapet er et alvorlig varsel for hva som kan skje.

- Jeg er redd de har rett som sier at slike drap også kan skje i Norge, sier han til NTB.

Han mener også det er misforstått toleranse og bent fram farlig ikke å ta til motmæle mot holdninger.

- Dersom vi ikke slår knallhardt tilbake mot æresdrap, omskjæring, tvangsekteskap og andre kriminelle handlinger, vil det fremme intoleranse og rasisme, sier Stoltenberg, samtidig som han understreker at Norge skal være et land med toleranse og mangfold, ha ulike kulurer og ha plass til ulike religioner og nasjonaliteter.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ÆRESDRAP

 
Podkast. Ta med deg programmet
10 SISTE NYHETER
5 SISTE INNENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no