Hopp til innhold

– Ødelegger verdens eldste byer

For 12.000 år siden slo de første innbyggerne seg ned i det som i dag er Syria, og siden har byer kommet og gått. Nå blir byruinene pulverisert i kampene mellom Assad-regimet og opprørerne.

Krak des Chevaliers

Korsfarerfestningen Krak des Chevaliers har stått i nesten 1000 år. Nå skal deler av festningen være ødelagt av artilleriild.

Foto: www.flickr.com/edbrambley/

«Se, Damaskus skal ikke lenger være en by, men bli til en ruinhaug.»

Det kunne vært et kamprop fra Den frie syriske armé, men er egentlig et sitat fra det gamle testamentet. Det beskriver hva som kommer til å skje i de siste dager før Jesu tilbakekomst til jorden, og viser samtidig at Damaskus var en viktig by allerede på den tiden profeten Jesaja levde, 800 år før Jesu fødsel.

I kampen mellom Assad-regimet og opprørerne går profetien mot oppfyllelse, samtidig som de historiske skattene i verdens eldste sammenhengende bebodde by kan forsvinne for alltid.

Sto i 1000 år - ble bombardert

Dead City - Serjilla

De døde byene i Syria ble fraflyttet mellom 800 og 1000 e.Kr.

Foto: www.flickr.com/Serjilla
SYRIA-POLITICS-UNREST-ARCHAELOGY

Bildet kommer fra en video som skal være bombingen av en gresk-romersk festning utenfor Apamea.

Foto: Afp photo / Youtube

– Uerstattelige skatter, korsfarernes slott, eldgamle moskeer og kirker, romersk mosaikk og museer fulle av antikviteter har blitt offer for plyndrere og ødeleggelse fra både regjeringsstyrker og opprørere, skriver den britiske journalisten Robert Fisk.

Han er Midtøsten-korrespondent for avisen The Independent, og en av journalistene som kjenner situasjonen i området best. Nå slår han alarm om at uerstattelige skatter kan gå tapt i kampene som pågår i Syria.

Selv det fantastiske Krak des Chevaliers går en uviss fremtid i møte, etter å ha stått fjellstøtt i nesten 1000 år. Korsfarerfestningen fra 1000-tallet ble beskrevet som «den best bevarte og mest beundringsverdige i verden» av Lawrence av Arabia, men er nylig beskutt og delvis ødelagt.

Slåss om døde byer

I dagevis har kampene buktet fram og tilbake rundt Syrias største by, Aleppo. Den historiske byen fra 6000 før Kristus ble kåret til den islamske kulturhovedstaden i 2006, men i dag er det stridsvogner som preger bybildet.

I området rundt byen har opprørere søkt tilfukt blant de døde byene, 40 landsbyer som ble fraflyttet mellom år 800 og 1000 etter Kristus. Dette var en gang hjertet av Syria, men blir nå stadig mer ødelagt i trefningene.

Det er ventet at en av de avgjørende kampene mellom Assad-regimet og opprørerne vil skje i området, noe som kan ødelegge de uerstattelige ruinene ytterligere.

Den kritiske situasjonen har ført til at UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, så seg nødt til å gå ut og oppfordre alle kjempende parter til å beskytte kulturarven i byen.

– På grunn av den spente situasjonen har vi ikke vært i stand til å omfanget av skadene, skrev UNESCO i en pressemelding.

Plyndrer landsbyer

I tillegg til ødeleggelsene som følger av å slåss på historisk grunn, meldes det også om utbredt plyndring.

Det regjeringskritiske nettstedet Al-Ayyam har gjengitt en video av flere lastebiler som angivelig viser lastebiler som frakter bort romerske statuer og mosaikk fra byen Apamea, grunnlagt 300 før Kristus.

I videoen ser man også det som skal være regjeringsvennlige stridsvogner som overvåker det hele.

Se videoen her:

Interpol og politiet i Syrias naboland blir oppfordret til å være spesielt på vakt etter slike stjålne kulturskatter av UNESCO.

Sammenlignes med Irak

Fisk sammenligner dagens ødeleggelser med de som skjedde i kjølvannet av invasjonen i Irak i 2003.

Plyndringen av nasjonalmuseet, brenningen av koranbiblioteket og ødeleggelsen av forhistoriske sumeriske byer gjentas i dag i Syria.

Les også:

Den gang ble plyndringen fordømt av en hel verden. Hva som kommer til å skje i Syria er forleøpig uvisst.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP