Hopp til innhold

Drømmen om Norge ble knust for Bella (17) og familien

17 år gamle Bella Marhijeva og familien hennes bodde på Melbu i Vesterålen i fire år. Nå er den norske drømmen deres knust mens de lever en papirløs tilværelse på flukt i Oslo.

Familien Marhijeva

Familien Marhijeva lever en papirløs tilværelse på flukt i Oslo.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

For Bella Marhijeva (17) ble den norske drømmen til et mareritt en tidlig julikveld i sommer.

Mens hun pakket og var på vei til den årlige venneturen på Skogsøya utenfor Myre, banket det på døren klokken seks på morgenen.

Kanskje skjer det som familien har fryktet som verst i alle de fire årene de har bodd på Melbu.

Seks uniforerte menn kommer inn i leiligheten mens familiens yngste datter gjør et siste desperat forsøk på å gjemme seg under senga.

– Himmelen gråt for meg

De får en time på å pakke sakene sine, før de kjører mot Evenes. Videre skal de sendes til Moskva og til en usikker framtid i hjemlandet.

Familien er fra den russiske republikken Tsjetsjenia, men nå skal de sendes til et annet område i landet. Regnet hamrer på bilruta i mens de kjører gjennom gater som enda ikke har våknet.

– Jeg tenkte at det var himmelen som gråt for meg, sier Bella, og ser ned på de skitne flisene som dekker gulvet på bussterminalen i Oslo.

Ble lovet mottakelse på Gardermoen, der var det ingen

For det er i Oslo at historien om den tsjetsjenske familien slutter - enn så lenge.

De hadde blitt lovet at noen skulle møte dem på Gardermoen og vise dem videre til neste fly. Da de kom dit, var det ingen der. I tre timer vandret de i uvisse rundt på flyplassen, før de dro til Oslo.

– Vi levde som uteliggere før vi ble hjulpet av en mann som fant en plass vi kunne sove.

På flukt fra politiet

To dager i en seng, før det var to dager i den neste. Familien lever i en usikker hverdag, på flukt fra norske myndigheter.

Dersom politiet finner dem, bærer det videre til en kanskje enda vanskeligere hverdag i Russland.

NRK treffer den lille familien på fire på busstasjonen i Oslo. Den yngste dattera, Angela på 16 år turde ikke bli med i frykt for å oppdages av norsk politi.

Med seg har de en tsjetsjensk kvinne som har fått oppholdstillatelse i Norge. Hun har åpnet huset sitt for familien, men ønsker ikke å stå fram med navn i tilfelle det kan avsløre hvor de bor.

(Saken fortsetter under bildet)

Familien Marhijeva

NRK møtte familien Marhijeva på denne busstasjonen i Oslo.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Redde for sønnen

Når det blir for vanskelig å prate, er det den tsjetsjenske kvinnen som hjelper til. Selv har hun tårer i øynene.

– De er veldig stresset og redde for hvor sønnen deres kan være, sier hun.

For en stund siden ble han arrestert og fengslet i Norge. Ti dager før resten av familien, ble han deportert til Russland. Siden har ingen verken hørt eller sett noe til 21-åringen.

– Hvis han har havnet på sykehus, kan legene komme til å fjerne deler av ham og selge videre til pasienter og pårørende som trenger en donor, sier Bella gråtkvalt.

Mens hun forteller, forsvinner plutselig faren hennes ut døra.

– I vår kultur gråter menn kun hvis noen dør, forteller tolken.

Etter en stund kommer han inn igjen - med solbriller på.

Tapte i tingretten

Da familien fikk beskjed om at de ikke fikk oppholdstillatelse i Norge, mente advokaten deres at det hadde blitt gjort feil av UDI. Dermed klagde de saken inn for retten, men tapte den første runden. Saken ble anket videre til lagmannsretten, der skulle den opp i desember.

– Derfor kom det som et sjokk at de ble hentet akkurat nå, sier den tsjetsjenske kvinnen.

Et område preget av lovløshet

Politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty forstår godt at familien frykter for livet dersom de sendes tilbake til Russland.

– Det er et område som fortsatt er preget av en stor grad av lovløshet, der menneskerettighetsforkjempere som journalister og advokater er utsatt for ulike former for trakassering og forfølgelse fra myndighetene, sier hun.

Umulig å vite hvem som forfølges

Samtidig sier Kaatee at alle som på ulike måter kan mistenkes for å jobbe mot regimet, risikerer forfølgelse.
Dermed er det umulig å vite hvem som forfølges i hjemlandet, mener hun.

– Det kan også være slik at moren eller fetteren din tilhører opprørsstyrkene, og da er det vanskelig å si om du er i en faresone eller ikke, sier Kaatee.

- Ikke en akseptabel løsning

Hun kritiserer samtidig at norske myndigheter sender tsjetsjenere tilbake til andre områder i Russland i tro på at de vil leve et trygt liv der.

– Vurderingen må være slik at enten mener myndighetene at det er trygt eller utrygt å sende en asylsøker tilbake til Tsjetsjenia. Og dersom det ikke er trygt å sende en asylsøker tilbake til Tsjetsjenia er det etter vår mening ikke en akseptabel løsning å sende de til andre områder i Russland.

– Det er ikke et trygt alternativ, sier Kaatee.

- Sikkerheten ivaretas

Fungerende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI er imidlertid uenig. Han mener det er viktig å få med at saken til familien Marhijeva har fått avslag både hos Utenriksdirektoratet (UDI), klagenemnda Utlendingsnemnda (UNE) og i tingretten.

(Saken fortsetter under bildet)

UDI

Her hos UDI stopper mange drømmer om Norge, også for familien Marhijeva

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Selv om UDI ikke har noen oversikt over hvordan det har gått med asylsøkere som har blitt returnert til Russland, mener han at sikkerheten deres ivaretas når de sendes til andre områder i hjemlandet.

– Vi mener det er en akseptabel løsning i disse aktuelle sakene, sier han.

- Kanskje blir mamma og pappa til å bli drept

Samtidig påpeker Fenstad at han forstår at situasjonen er vanskelig for tsjetsjenske asylsøkere bosatt i Norge.

Tilbake på bussterminalen er situasjonen nettopp vanskelig. For uten papirer, penger eller fast bolig blir tilværelsen vanskelig for den vesle familien.

– Men dersom dere nå blir hentet av norsk politi, hva vil skje da?

– Jeg vet ikke, kanskje kommer mamma og pappa til å bli drept, frykter Bella Marhijeva.