Hopp til innhold

DNB: Å stramme inn for sparende studenter henger ikke på greip

De største bankene reagerer med vantro på regjeringens innstramming for BSU-sparende studenter.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er hoderystende til regjeringens innstramming for studenter.

Foto: DNB

Svein Harberg

Stortingsrepresentant Svein Harberg i Høyre mener innstrammigen rammer fonuftige studenter med en sunn økonomi.

Foto: NRK

Nye regler for Lånekassen, som regjeringen nettopp har vedtatt, straffer studenter som jobber og sparer i BSU.

Reglene trer i kraft til høsten.

– Man må spare hvis man skal inn på boligmarkedet. Regjeringen stimulerer ikke til sparing. Dette henger ikke på greip, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Renteinntektene en student får ved sparing i BSU vil telle med i inntekstgrunnlaget. Dermed må en student som ligger på grensen til hva man kan tjene uten å miste stipendet, enten jobbe mindre eller spare mindre.

– Dette kan medføre at han vil jobbe i stedet for å spare, og kanskje må utsette boligkjøpet, kommenterer Sandmæl.

I Nordea skjønner de heller ikke hvorfor regjeringen gjør det mer krevende for unge i etableringsfasen.

– Dette går ut over de unge som ikke er i markedet, som har begynt å spare. Det er paradoksalt at ungdom må tvinges mellom boligsparing og arbeid, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Uenige om grensen

Statssekretær Elisabeth Dahle i Kunnskapsdepartementet sier det handler om fordelingspolitikk, og at regjeringen ønsker å gi mest til de som har minst.

– Det blir ikke gjort om til stipend fordi vi har et behovsprøvingsgrunnlag som er god fordelingspolitikk, uttaler Dahle.

Svein Harberg i Høyre mener innstrammingen er urimelig og rammer helt feil.

– Når vi oppfordrer til å spare, kan vi ikke straffe studenter for å gjøre nettopp det. Vi påpeker nå det urimelige i dette, og håper vi får en debatt om det til høsten, sier Harberg.

– Men er det ikke rett og rimelig at de privilegerte skal få mindre?

– Dette er et urimelig tiltak som rammer helt feil. Dette går ut over vanlige studenter som har et fornuftig forhold til pengene sine, mener Harberg.

– Straffer stjernestudenter

Blant ungdomspartiene er meningene delte.

– Stjernestudentene som jobb og sparer ved siden av studiene får kuttet stipendet. Myndighetene har sagt de vil belønne folk som sparer, og nå blir de straffet i stedet. Nå blir det enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, sier FpU-formann Himanshu Gulati.

– Jeg syns det er fornuftig å sidestille kapitalinntekt med arbeidsinntekt. Før har man kunnet leie ut leiligheten og slippe avkortning av stipendet, mens man kunne slite seg ut som servitør og likevel få mindre, argumenterer SU-leder Andreas Halse.

Støtter vedtaket

– Min reaksjon er at Lånekassen er til for at alle som ønsker å studere skal ha råd til det. Jeg ser ikke på det som urimelig at en som tjener penger på å ha penger i banken ikke skal ha like rettigheter til stipend som en som ikke gjør det, sier KrfU-leder Elisabeth Løland.

– Det vil alltid være sånn at man tjener penger på å jobbe, også etter dette vedtaket. Det skal selvsagt også være incentiv til å spare. Men man skal ha veldig mange penger i banken før man får så mye renter av det at det er snakk om en dramatisk avkortning. Jeg støtter dette vedtaket, avslutter Løland.

– For vår del handler dette om heltidsstudenten. Det er ikke mulig å finansiere studiene med dagens lån og stipend. Studenter må ta deltidsjobber, og noen havner dermed over inntektsgrensen. Hadde man hatt mulighet til å studere på heltid i Norge, hadde man ikke hatt samme grad av problemer som dette, men klart seg med lån og stipend, uttaler leder Øyvind Berdal i Norsk studentorganisasjon (NSO)
.

De største bankene er forundret over regjeringens stipendkutt for studenter som sparer penger.

NETT-TV: De største bankene reagerer på at ungdom som sparer til bolig nå får avkortet stipendet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no